Як підготувати гриби
- Перебрати, обрізати пошкоджені частини, відрізати корінці.
- Якщо гриби дуже брудні, їх можна замочити на 1 год у солоній воді.
- Ретельно промити під проточною водою
- Залити водою, кип’ятити 3 рази: 5 хв, 20 хв, 20 хв. Щоразу заливати чистою водою, знімати піну.
- Перекласти у друшляк і повністю зцідити рідину.
Пропонуємо декілька найсмачніших рецептів грибної ікри.
Ікра з опеньків з томатом
2 кг варених опеньків, 500 г цибулі, 2 лаврових листки, 3 зубці часнику, 500 мл томатного соусу, 500 мл олії без запаху, 2 ст. ложки солі, 1 ч. ложка меленого перцю.
Цибулю перемолоти, посмажити на половині олії близько 5 хв. Додати перемелені гриби, спеції, томатний соус. Тушкувати 1 год на маленькому вогні. Додати вичавлений часник, готувати ще 20 хвилин. Розкласти у стерильні банки, закрити стерильними кришками. Зберігати у прохолодному місці.
Грибний паштет з морквою та цибулею
2 кг варених грибів, 300 г цибулі, 300 г моркви, 0,3-0,5 л олії, сіль, 3 лаврових листки, 7 горошин чорного перцю, дрібка кориці, 1 ст. ложка оцту. Можна додати кілька зубців часнику.
У сковороді розігріти половину олії, додати потерту моркву і дрібно посічену цибулю, посмажити, постійно помішуючи, 7 хв. Додати перемелені гриби, решту олії, лавровий лист, перець, сіль, оцет, корицю та ретельно перемішати. Накрити кришкою, тушкувати 1 год. Якщо грибів багато, то зручно їх скласти у казан, накрити кришкою і поставити у духовку. Гарячу ікру розкласти у стерині банки і закрити стерильними кришками.
Грибна ікра з овочами
3 кг варених грибів, 800 г цибулі, 800 г моркви, 500 г селери (корінь), 400 г перцю, 400 г кабачків, 1 головка часнику, 400 мл олії, 150 мл томатної пасти, 1 ч. ложка меленого чорного перцю, 0,5 ч. ложки червоного перцю, 1 ч. ложка меленого духмяного перцю, 2,5 ст. ложки солі.
Окремо обсмажити на олії: цілі гриби, терту моркву, порізану цибулю, порізаний перець (наприкінці смаження сюди додати вичавлений часник), терту селеру. Усе перемішати, перемолоти, додати дрібно потертий кабачок. Усе скласти в казан і поставити у духовку (180 ОС) на 1 год. Під час приготування 1 раз перемішати. Викласти у стерильні баночки і закрити, вкутати до повного охолодження.
Спробуйте також приготувати:
- Грибна солянка на зиму. ЇЇ любить вся сім’я!
- Салат з грибів, моркви і цибулі з томатом на зиму