Суміш для приготування м’ясного фаршу
– I варіант: чорний перець – 45 г, білий перець – 25 г, кмин – 5 г, кріп – 5 г, майоран – 7 г, часник у порошку – 3 г, червоний солодкий перець – 5 г, куркума – 5 г
– IІ варіант: чорний перець – 70 г, кмин – 3 г, кріп – 7 г, майоран – 5 г, часник – 5 г, червоний солодкий перець – 5 г, куркума – 5 г.
Усі спеції змішати безпосередньо перед вживанням. Зберігати в щільно закритому посуді.
Суміш для маринування і пряного соління риби
Ямайський перець (горошком) – 8 г, лавровий лист – 15 г, кардамон – 4 г, червоний перець – 15 г, кориця китайська – 10 г, гвоздика – 4 г, імбир – 4 г, мускатний цвіт – 15 г, гірчиця – 8 г, чорний перець – 8 г, білий перець – 8 г.
Усі спеції змішати безпосередньо перед вживанням. Також зберігати в щільно закритому посуді.
Приправа для свинини
– I варіант (на 100 г суміші): білий перець – 55 г, ямайський перець – 10 г, кайєннський перець – 2 г, коріандр – 10 г, кардамон – 3 г, мускатний цвіт – 5 г, мускатний горіх – 5 г, шавлія – 5 г.
– ІІ варіант: білий перець – 40 г, ямайський перець – 10 г, кайєннський перець – 1 г, коріандр – 10 г, селера, кардамон – 5 г, кмин – 2 г, кориця китайська – 2 г, кріп – 3 г, мускатний цвіт – 5 г, мускатний горіх – 10 г, шавлія – 5 г, кмин – 5 г.
Спеції для холодцю
На 1 кг м’яса: лавровий листок – 5 шт., кріп – 2 подрібнені зелені стеблини, часник – 0,5 головки, білий чи чорний перець – 6-8 горошин. Цю суміш спецій зазвичай годиться додавати до бульйону під час варіння холодцю.
Приправа для приготування птиці
– І варіант: білий перець – 35 г, ямайський перець – 5 г, шавлія – 15 г, чабер – 5 г, кмин – 10 г, імбир – 5 г, мускатний горіх – 5 г, гвоздика – 5 г, майоран – 15 г.
– ІІ варіант: білий перець – 30 г, ямайський перець – 10 г, шавлія – 10 г, чабер – 10 г, кмин – 10 г, імбир – 10 г, мускатний горіх – 10 г, мускатний цвіт – 5 г, гвоздика – 5 г.