Горіховий весільний пляцок
100 г мелених горіхів, 100 г масла (або маргарину), 100 г смальцю, 200 г цукру, 0,5 скл. сметани, 1 ч. ложка амоняку (розвести в сметані), 4 яйця, борошно. Форма 20Х40 см.
Замісити не надто туге тісто, додаючи борошно, щоб тісто зібралося у кулю і можна було розкотити. Покласти на 3 год у холодильник. Коржі дуже крихкі і пісочні, тому розкочувати потрібно тоненько на пергаменті і на ньому ж випікати. Пекти до ледь золотистого кольору, не перепекти, бо будуть розсипатися. Якщо розламається, то нічого страшного, все гарно схопиться кремом.
Крем: 1 п. пудингу, 400 г молока, 400 г масла, 0,5–1 скл. цукрової пудри, 200 г мелених горіхів, 0,5 скл. гарячого молока.
У молоці заварити пудинг, охолодити. Масло збити з цукровою пудрою, додавати охолоджений пудинг.
200 гр мелених горіхів змолоти і залити 0,5 скл. горячого молока, довести до кипіння, охолодити.
Холодні горіхи вимішати з кремом.
Перемазати коржі, на 1 годину накрити дощечкою і поставити вантаж. Потім змазати весь пляцок залишками крему і присипати крихтами або горіхами. Горішки перед вткористання підсушити.
Рецепт Мирослави Крутій