Пляцок “Бейжа”
Коржі 1-й шар: 6 яєць, 1 скл. цукру (200 мл), 1 скл. сметани, 400 г борошна, 1 ч. ложка амонію, 1 ч. ложка порошку до печива, 4 ст. ложки какао. Форма 36Х25 см.
Жовтки розтерти з цукром, додати сметану (амоній розвести в сметані), додати борошно з какао і порошком до печива, вкінці додати ззбиті білки. Розділити на дві частини. Тісто має бути як густа сметана.
Коржі 2-й шар: 8 білків, 1 скл. цукру, 8 жовтків, 3 ст. ложки сухарів, 1 п. порошку до печива (18 г), 1 скл. мелених горіхів, 1 скл. меленого маку. Вишні.
З 8 білків і 1 скл. цукру ззбити густу піну, додати 8 жовтків, 3 ст. ложки сухарів, 1 п. порошку до печива (18 г). Поділити на дві частини. До однієї частини додати 1 скл. мелених горіхів, до другої – 1 скл. меленого маку (брала готовий в пакеті, тільки запарила).
Випекти коржі. Форму 36Х25 см змастити. На пергаментний папір покласти одну частину чорного тіста, на тісто частину вишень, зверху білки з горіхами. Пекти при 170-150 15-20 хв. Так само зробити з білками з маком.
Окремо спекти бісквітний тоненький корж
3 яйця, 3 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки борошна, 2 ст. ложки какао, 1 ст. ложка олії, 0,5 ч. ложки розпушувача. Замість коржа можна дати крекер з какао, вмочений у біле вино.
Крем: заварний капучиновий
2 ст. ложки капучино, 200 мл окропу або молока, 2 ст. ложки крохмалу, 300 г масла.
2 ст. ложки капучино залити 200 мл окропу, поставити на вогонь. У 50 мл води розвести крохмаль і додати до капучіно, заварити, остудити. Збити 300 г масла з завареним капучіно.
Скласти пляцок: корж з горіхами, крем, бісквітний корж (або ж крекер), крем, корж з маком. Зверху залити шоколадом і прикрасити за бажанням.
Рецептом поділилася Ірина Паращак. Фото Мирослави Крутій