Плов
500 г рису, 500 г цибулі, 500 г моркви, 500 г м’яса, 100 г смальцю, 3 головки часнику, спеції: сіль, перець, паприка, для плову, барбарис – за смаком.
Промити до прозорої води рис, залити водою і відкласти на час поки будемо готувати зірвак. Цибулю ріжемо грубими півкільцями, моркву брусочками, м‘ясо кубиками (у мене свинина, вирізка). У добре розігріту глибоку сковорідку викласти смалець.
Як розтопиться, викласти м‘ясо. Вогонь вище середнього. Коли рідина з м’яса повністю випарується і воно почне злегка рум‘яніти, викласти цибулю. Підсмажити до золотисто-коричневого кольору цибулі, саме він потім дасть насичений гарний колір плову. Закип’ятити воду у чайнику.
Далі викласти до м’яса з цибулею моркву і підсмажити до м‘якості моркви. Звичайно, на всіх етапах потрібно періодично все помішувати). Коли морква пом‘якшала і почала рум‘яніти, заливаємо гарячою водою десь на 2 см вище м‘яса з овочами, викладаємо цілі помиті головки часнику, спеції (спробуйте юшку на смак: вона має бути злегка пересолена, в готовій страві це не буде відчуватися, бо рис перебере на себе сіль) і на помірному вогні (щоб злегка булькало, але не бурлило) тушкуємо, періодично помішуючи і доливаючи за потреби води, до готовності м‘яса (десь 40 хв.).
Далі злити з рису воду, акуратно рівномірно викласти поверх рис, долити обережно гарячої води так, щоб була на 1 см зверху над рисом. З цього моменту перемішувати страву не можна. Нехай тушкується хвилин 20 до випаровування води. Далі накрити кришкою, зробити мінімальний вогонь, обмотати по колу кришку рушником, щоб не виходив пар і потримати ще 15 хв. Вимкнути газ, через 10-15 хв. акуратно вимішати плов до однорідності, викласти на тарілки і насолоджуватися неймовірно багатим смаком і ароматом цієї страви.
Рецепт і фото: Viktoriya Isayenko
Post Views: 46