Якщо ви опалюєте дім або інше приміщення дровами, вам варто знати, які дрова дають більше тепла, довше горять, а отже кращі для опалення. Як зробити, щоб удома було тепло, але заощадити на дровах.
Які дрова кращі для опалення
Різні породи деревини при згоранні утворюють різну кількість енергії. Найбільшу тепловіддачу при згоранні мають дрова таких порід: граб, біла акація, дуб, клен, груша, яблуня, бук, ясень, модрина, в’яз, береза.
- Найбільше тепла при згоранні утворює дуб, бук і ясень, і такі дрова найдорожчі. Їх доцільно закладати на ніч, щоб подовжити час горіння. Зауважте, що дубові дрова зовсім не підходять для розпалювання.
- Дещо дешевші дрова дерев хвойних порід, проте і тепла вони дають менше, і швидко згорають. До того ж утворюють багато сажі у димарі, виділяючи при горіння смоли. Сосна дає більше тепла ніж ялина, але з твердими сортами деревини не зрівняється. Не варто використовувати хвойні дрова у каміні, адже при їх спалюванні можуть утворюватися іскри, що розлітатимуться у різні боки. Але вони якнайкраще підходять, якщо треба швидко нагріти дім.
- Дрова з вільхи утворюють мінімальну кількість диму та сажі, утворюють багато тепла. Це ідеальний варіант для печі і каміна.
- Березові дрова утворюють багато тепла, але якщо погана тяга, то й диму буде багато, а на димарі осідатиме дьоготь. Березові дрова не підходять для піролізних котлів, натомість кора берези ідеальна для розпалювання.
- Липові дрова утворюють стільки ж тепла, як ялинові, згорають швидко, але при цьому гарно пахнуть, тому підходять для камінів.
- Осика теж дає мало тепла, але й згорає без кіптяви, сажі і диму. Її спалюють для очищення димоходу, розпалювання.
Інші види деревини
Хороший варіант серед плодових дерев – дрова з яблуні та груші. Вони дешевші за дубові і при цьому мають хорошу тепловіддачу. Підходять також для мангала, а тріска з них – для коптіння.
Дрова з верби і тополі недорогі, але згорають дуже швидко, тепла виділяють небагато. Їх можна використовувати для опалення впереміш з дубовими і буковими, щоб зменшити витрати на паливо. Тоді буде і тепло в домі, і гроші заощадите.
Також важливу роль відіграє вологість деревини. У свіжо зрубаного дерева вона становить до 60%, а оптимальна – 15-20% – це вологість дров, які лежать два роки під навісом. Внаслідок високої вологості дрова не тільки погано розпалюються, утворюють більше смол і золи, дають менше тепла. Тож свіжі дрова не варто використовувати у рік заготівлі – їм треба підсохнути.
Обираючи, з якої деревини заготовити дрова, насамперед слід врахувати особливості печі, котла, каміна. Також дрова повинні бути потрібного розміру, щоб оптимально заповнювати топку.
Як палити дрова, щоб було більше тепла
Щоб дрова при горінні давали більше тепла і довше горіли, їх потрібно правильно укладати.
- Щоб тепло зберігалося довше, на низ топки укладаємо товстіші дрова. В ідеалі це повинні бути два-три досить великих поліна. І укладаємо їх якомога щільніше один до одного.
- Далі укладаємо дрова середнього розміру. Так само щільно, підбираючи відповідні поліна.
- Ближче до верху топки можна укладати дрова ще більш дрібно поколоті, а на самому верху потрібно укласти дрова для розпалу й розпалювання.
В ідеальному варіанті у нас повинна вийти повна топка щільно укладених дров. Внизу найбільші, чим вище, тим дрібніші.
Тепер підпалюємо зверху. Так, саме зверху потрібно підпалювати дрова, щоб вони згорали ефективніше!
Дрібні дрова добре і швидко розвивають у верхній частині топки досить високу температуру. Ця температура потрібна для більш якісного спалювання дров і починається від 350 градусів.
Дрібні дрова швидко створюють необхідну для ефективного горіння температуру і починають розігрівати поліна, що лежать під ними. Розігрів нижчих дров йде поступово і виділення газів (диму) з деревини відбувається рівномірно. Тобто не всі дрова відразу беруть участь в горінні, а один за одним.
Що більші дрова, то повільніше вони розігріваються, виділяють гази та згорають. Саме тому величина полін повинна збільшуватися до низу.
Все це розтягує процес горіння закладки дров в часі і дає можливість спалювати всі (або майже всі) димові гази в межах топки. При цьому з димоходу не буде видно (або майже не буде видно) ніякого диму (це ознака повного згоряння дров).
Використовуйте схожу закладку дров і верхній розпал, щоб зробити горіння в дров’яній опалювальній печі тривалим, саму піч більш ефективною і отримати від дров максимум тепла при спалюванні!