Домашня наливка і вино з ягід. Універсальний рецепт
2 кг ягід (вишень, смородини, полуниці, малини, слив, винограду тощо), 500–800 г цукру, 1 скл. води.
- Вишні (або будь-які інші сезонні ягоди) вимити, кісточки видалити, засипати в трилітрову банку, шарами пересипаючи цукром, залити воду.
- До горлечка має залишитися трохи вільного місця, тому що ягоди будуть бродити і підніматися.
- Потовкти ягоди товкачем, одягнути на горлечко банки гумову рукавичку, проколоти палець, поставити у тепле місце (на сонячне вікно).
- Скоро рукавичка почне «голосувати», тобто наповниться повітрям від бродіння. Коли рукавичка опаде, наливка готова.
- Однак я раджу перевірити готовність таким чином: коли рукавичка опаде, одягнути на банку іншу рукавичку, також попередньо проткнувши її голкою. Якщо вона не наповниться повітрям, значить, бродіння дійсно закінчилося. Бродіння може тривати до двох місяців.
- Профільтрувати наливку через марлю, дати відстоятися 1–2 дні. Потім профільтрувати її ще раз і перелити у пляшки. Дайте наливці трохи постояти, не пийте відразу. Особливо приємно її пити взимку. Ця наливка дуже солодка, в ній мало алкоголю.
- З ягід, що залишилися після приготування наливки, можна приготувати вино. У ту ж трилітрову банку з ягодами залити 30%-й цукровий сироп (1,5 л води і 500 г цукру довести до кипіння, охолодити). Так само одягнути на банку рукавичку і чекати закінчення бродіння. Вино теж потрібно фільтрувати через марлю.
Post Views: 59