Яблучний мармелад
З кг яблук, 1 скл. води, 1 кг цукру.
З яблук зрізати підгнилі місця, хвостики, серцевину. Порізати невеличкими шматочками, скласти у п’ятилітрову каструлю. Серцевинки залити 1 скл води, проварити до розм’якшення (5-10 хв), процідити і перетерти через сито. Вилити пюре (воно містить багато пектину і допомагає мармеладу загуснути) у каструлю з порізаними яблуками, накрити кришкою. Поставити на малий вогонь, додати частину цукру, варити до м’якості. Перемолоти у блендері. Пюре можна перетерти через сито, тоді мармелад буде дуже ніжним та однорідним. У пюре додати решту цукру, перемішати, накрити кришкою, варити кілька хвилин до повного розчинення цукру. Зняти кришку й уварити на мінімальному вогні за один або кілька разів упродовж двох-трьох днів, періодично помішуючи. Варити до густого стану, доки почне застигати на ложці і відставати від неї. Глибоке велике деко застелити папером для випікання, викласти уварене пюре, розрівняти. Сушити за температури не вище як 100 °С із привідчиненими дверцятами (підкласти олівець) приблизно 2 год. Залишити на ніч і ще раз підсушити упродовж 2 год. Якщо мармелад стає пружним і однорідним (твердим всередині) – він готовий. Іноді його треба перевернути і досушити знизу. У такому разі мармелад треба накрити папером і перевернути на друге деко, зняти нижній папір і ще підсушити. Пласт виходить завтовшки 1,5-2 см. Готовий мармелад порізати шматочками, перекласти папером для випікання і скласти один на один. Зберігати в холодильнику упродовж року. Добре просушений мармелад можна тонко порізати, він не липне до ножа, сухий і щільний.