Що таке урбеч
Урбеч – паста з насіння – родом із Дагестану. Це дуже давня і традиційна страва у цій країні. Раніше її обов’язково вживали пастухи або воїни, яким довгий час доводилося залишатися без їжі і при цьому потрібно було бути сильними і здоровими.
Одна ложка пасти відновлює сили, насичує організм корисними речовинами і навіть лікує багато захворювань. І зараз урбеч є чи не в кожному домі. У нас про цю лікувальну пасту мало хто знає.
Як приготувати урбеч
Традиційний дагестанський урбеч готується з насіння льону, волоських горіхів – є багато його різновидів. Один із найкорисніших – паста із гарбузового насіння, вона має зеленкуватий колір. Щоб її приготувати, треба лише перемолоти підсушене полузане насіння (для досягнення потрібної густини, можна додати трішки олії), до смаку додати трохи меду. Окрім гарбузового насіння, можна додати соняшникове, льон, кунжут, горіхи, насіння чіа тощо.
Чим корисна паста з гарбузового насіння
- Зміцнює стінки судин, очищує крос, сприяє розсмоктуванню бляшок, адже містить лінолієву і фолієву кислоти. Тому паста корисна для профілактики атеросклерозу та варикозу.
- Має м’яку сечогінну дію, а це корисно для людей з патологією нирок і сечового міхура.
- Покращує пам’ять і активізує роботу мозку, знижує стомлюваність.
- Підвищує гемоглобін та покращує склад крові завдяки високому вмісту заліза.
- Зміцнює нервову систему та серце, оскільки містить багато магнію і калію. Рекомендовано вживати людям із захворюваннями серцево-судинної системи.
- Покращує травлення та нормалізує обмін речовин. Корисно вживати при порушенні роботи внутрішніх органів.
- Допомагає впоратися з депресією, нападами панічних атак, надмірним збудженням, порушення психіки. Допомагає швидше відновитися після стресів.
- Виганяє гельмінтів з організму.
- Оздоровлює простату, запобігає розвитку простатиту.
- Потужний енергетик. Енергія від вживання пасти зберігається протягом усього дня, тому пасту варто брати у походи.
- Її корисно вживати вегетаріанцям, оскільки вона містить багато рослинного білку.
Як вживати пасту
Урбеч з насіння гарбуза варто їсти щодня по 1 десертній ложці. Він смакує з оладками, млинцями, солодкими кашами та іншими десертами. Їсти бажано вранці, адже продукт висококалорійний і дає великий заряд енергії на весь день.