Медово-імбирні пряники
- 250 г цукру, 200 мл води, 200 г масла, 250 г меду, 1 яйце, 1 ч. ложка соди, 1 ч. ложка кориці, 1 ч. ложка імбиру, 1 ч. ложка мускатного горіха, ванільний цукор, дрібка солі, 850 г борошна.
У каструлі розтопити цукор (відразу не потрібно мішати, а тільки потрушувати каструлею) і випалювати до тих пір, щоб стало дуже темне. Поки цукор випалюється, підготувати кип’ячену гарячу воду. Тоді влити воду у випалений цукор, додати мед і спеції, добре вимішувати, щоб розчинився мед. Потім додати масло, коли масло розтопилося додати соду, маса почне підніматися і пінитися. Додати кілька ложок борошна і добре вимішати, зняти з плити і дати трішки охолонути. Тоді додати яйце і решту борошна, вимісити. Обмотати тісто плівкою і поставити в холодильник.
З цим тісто можна працювати через 2 год. Тіста виходить на велику порцію пряників, можна взяти тільки половину тіста, а решту знову залишити в холодильнику.
Розкотити тісто на присипаній борошном поверхні товщиною 3-5 мм. Виробити необхідні фігури. Перенести їх на деко, застелене пергаментом, випікати при температурі 180 градусів 15-20 хв. Дати прянику повністю охололи і покривати глазур’ю.
Для глазурі: 1 яєчний білок, 200 г пудри цукрової, 1 ч. ложка лимоного соку.
Оскільки для глазурі потрібний сирий білок, яйце промити і помістити у содовий розчин на 10 хв. Обережно відділити білок і поступово додати просіяну цукрову пудру, вимішати і додати лимонний сік. Вимішати до однорідної консистенції, готову масу збити 2-3 хв міксером. Ємкість з готовою глазур’ю накрити і залишити на 5 хв. За бажанням додати барвники. Помістити у кондитерський мішок.
Рецепт і фото Марії Гнатів
Радимо також приготувати:
- У мене така традиція – перед Новим Роком пекти медові пряники за рецептом Дарії Цвек
- Угорські імбирні пряники з “тижневого” тіста
Post Views: 35