імбирні пряники

Угорські імбирні пряники з “тижневого” тіста

Таке тісто для імбирних пряників готують заздалегідь та витримують сім днів у холодильнику. Але можна так довго не чекати: залишити на ніч, а зранку пекти! Пряники дуже смачні й ароматні!

Угорські імбирні пряники “Мезешкалач”

  • 700 г борошна, 200 г меду (краще темного), 250 г цукрової пудри, 1 ст. ложка соди, 50 г масла, 3-4 яйця.
  • А також 2,5-3 ч. ложки суміші прянощів для пряників (кориця, кардамон, імбир, мускатний горіх, гвоздика). Можна додати цедру апельсина.
В одній посудині змішати яйця з цукровою пудрою і прянощами. В іншій – розтопити мед з вершковим маслом, суміш прогріти, але не доводити до кипіння, додати соду перемішати. Змішати вміст обох мисок і поступово додавати просіяне борошно (може піти менше чи більше).
Щоб пряники були темніші, можна додати до тіста 1. ст. ложку какао. Якщо у вас темний мед, можна не додавати.
Замісити тісто. Воно не повинно бути щільним, має бути трішки липким і в’язким. Борошна краще дати менше, адже коли тісто відпочине, то стане щільніше. Замісити тісто і залишити його в герметичному посуді на ніч за кімнатної температури. Якщо залишаєте на більше днів, то витримувати в холодильнику, а перед випіканням вийняти на ніч зігрітися за кімнатної температури.
Розкотити тісто товщиною 3-4 мм, при випіканні тісто ще підросте. Випікати в розігрітій духовці до 180 градусів 8 хв. Із порції виходить 35-40 пряників.
Поради господині. Пряники можна зберігати до 2 місяців в герметично закритому посуді. Щоб тісто було пластичне та добре розкочувалося, поставити миску із тістом у нагріту духовку (30-40 градусів). Щоб пряники були м’які після довгого зберігання, потрібно покласти до пряників шматок яблука за ніч до вживання – вони стануть м’якенькі.

Королівська глазур для декору імбирних пряників

  • 1 білок, 200 г цукрової пудри, 0,5 ч. ложки соку лимона.
Білок збити з цукровою пудрою міксером або віничком, додати сік лимона. Для заливки пряників розвести водою, додаючи по кілька крапель, довести до потрібної консистенції. Контур пряника потрібно робити густою глазур’ю. Якщо глазур надто рідка – додати пудру, якщо густа – водичку.
Рецепт і фото Тетяни Петришиної
Радимо також приготувати імбирні пряники за іншими перевіреними рецептами:
  • Імбирні пряники-медяники. Перевірений рецепт медового тіста та айсингу для розпису пряників
  • Медові пряники “миколайчики” за рецептом Дарії Цвек (+ рецепт глазурі)

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook