Паста Амосова (названа на честь академіка) – суміш із сухофруктів. Кажуть, Амосов рекомендував післяопераційним хворим вживати таку пасту, щоб організм швидше відновлювався. Усім решта її радять вживати для профілактики, для зміцнення організму і для відновлення сил після будь-якої хвороби. А ще паста корисна для ритмічної роботи серця: курага, родзинки і горіхи, які входять до її складу, містять багато необхідного серцю калію.
Паста Амосова
По 250 г кураги, родзинок (темних, без кісточк), чорносливу (сушеного, а не в’яленого), інжиру та меду (натурального), 1 скл. волоських горіхів, 1 лимон.
Лимон ошпарити окропом, нарізати скибочками, дістати всі кісточки. Сухофрукти на ніч замочити у воді, обов’язково кип’яченій. Вранці злити рідину, сушені плоди ще раз промити під проточною водою і ретельно висушити на кухонному рушнику, перемолоти.
Додати мелений лимон, січені горіхи, залити медом, ретельно перемішати. Зберігати в щільно закритій скляній банці на верхній або середній полиці холодильника. Вживати суміш натщесерце по 1 ст. ложці, а також кілька разів протягом дня між прийомами їжі. Дітям дають по 1 ч. або 1 дес. ложці двічі на день.
Протипоказань, крім індивідуальної непереносимості будь-якого з компонентів суміші, немає. Найкращих результатів можна досягти при систематичному вживанні пасти протягом тривалого періоду часу (від 1 місяця до півроку).
Чим корисна паста
- Зміцнює імунітет.
- Допомагає організму боротися з інфекціями.
- Відновлює організм після хвороби, операції, важких фізичних навантажень, нервового виснаження.
- Попереджає застуду, ГРВІ.
- Нормалізує роботу серця, зміцнює судини, підвищуючи їх і еластичність.
- Покращує сон.