Торт з бісквітними кульками
Ванільний бісквіт
6 яєць, 1,5 скл. цукру, 1 скл. борошна, 0,5 скл. крохмалю, 1 п. ванільного цукру, 2 ст. ложки олії, 1 ст. ложку оцту чи лимонного соку, 1 ст. ложка розпушувача.
Білки збити з цукром до стійких піків. Жовтки збити з ванільним цукром, додати розпушувач, оцет та олію і збити. Поступово поєднати 2 маси, легенько вимішати і додати просіяні крохмаль і муку.
Бісквіт випікати при температурі 170 °С 30 хв. Охолоджений бісквіт потрібно загорнути в плівку і поставити в холод на ніч. Так з ним буде легше працювати. Пізніше розрізати бісквіт на 2 частини. Окремо зрізати верхівку “шапочку” з бісквіту. Але трошки м’якої частини теж зрізати. Вона знадобиться для бісквітних кульок.
Шоколадний бісквіт на окропі
6 яєць, 180 г цукру, 145 г муки, 35 г какао, 20 г крохмалю, 1 п. ванільного цукру, 1 ч. л розпушувача, 60 мл олії, 3 ст. ложки кип’ятку.
Білки збити з цукром до стійких піків. Жовтки збити з ванільним цукром, влити олію, перемішати. Окремо просіяти і гарно вимішати муку, крохмаль, какао і розпушувач. Всипати по трошки суху суміш до жовтків, вимішати і влити окріп (кип’яток). Міксером з’єднати все разом і в кілька прийомів ввести білки і акуратно вмішати їх в тісто силіконовою лопаткою.
Випікати при температурі 170 °С 40 хв. Готовий охолоджений бісквіт загорнути в плівку і поставити в холодильник. Так волога з середини рівномірно розподілиться по всьому бісквіту. Можна спекти бісквіт лише з половини порції. Бо я розрізала його на 2 частини і лише одну використала для торта. Так само як з білого, з шоколадного бісквіта теж зрізати верхівку з м’якою частиною – для кульок.
Кульки для декору
Можна руками або блендером перетерти в крихту окремо білу і коричневу частину. До білої крихти додати сире згущене молоко і замісити тісто для кульок. До коричневої крихти дати варене згущене молоко і теж вимішати.
Від кожної маси відщипувати шматочок, як маленький горішок і формувати кульку. Якщо маса буде липнути до рук, можна час від часу змочувати руки холодною водою. Я в середину білих давала шматочок горішка, а в середину коричневих – журавлину. Це не обов’язково. Сформовані кульки покласти в холодильник на 30 хв, щоб добре стверднули.
На паровій бані розтопити шоколад. Додати до нього 2-3 ст. л молока і 50 г масла. Кожну кульку занурити в шоколад, а тоді обсипати/обкачати в кольоровій посипці.
Крем з сухим морозивом
1 скл. цукру, 2 ст. ложки муки, 1 ст. ложка крохмалю, 0,5 л молока. Це все заварити (як на пудинг), постійно помішуючи, аж поки маса не почне гуснути. Остудити, накрити плівкою впритул. А також потрібно: 300 г масла, 1 п. сухого морозива Lodu, 80-100 г молока (на 20 с підігріти в мікрохвильовці), пудра-за смаком (+/- 2 ст. ложки).
Збити масло, до нього поступово додати заварну масу (пудинг), весь час збивати, тоді додати сухі Lodu, збити, дати пудру, збити і вкінці дати потрошки молоко. Крем з сухим морозивом дуже смачний, а ще має гарний аромат.
Зібрати торт, чергуючи ванільний і шоколадний бісквіт. Боки теж змастити кремом і обсипати рясно крихтами з бісквіта. Верх полити розтопленим шоколадом і прикрасити бісквітними кульками (кейкпопсами).
Рецепт і фото – Іванни Луць
Спробуйте також приготувати: