Ви досі викидаєте шкірки мандаринів та апельсинів? Не робіть цього! З них можна приготувати смачні та ароматні цукати. Їх можна додавати у випічку, у сирники, паску, в пироги і в начинку, у різноманітні торти та десерти або просто смакувати замість цукерок. Пропонуємо вашій увазі рецепти приготування цукатів зі шкірок мандаринів, апельсинів, грейпфрутів.
Цукати з апельсинових шкірок
- Апельсинові або мандаринові шкірки, вода, цукор, 1 ст. ложка лимонного соку.
Апельсини потрібні великі, з «целюлітною» шкіркою. Ретельно помити, пошурувавши їх содою, витерти. Розрізати шкірку на сегменти і зняти. Гострим ножем зрізати білий шар. Нарізати шматками, залити холодною водою, витримати добу. Зцідити і залити киплячим цукровим сиропом (1:1). Залишити до вистигання. Влити 1 ст. ложку лимонного соку або додати дрібку лимонної кислоти і довести до кипіння. Знов охолодити.
Таке прогрівання повторювати доти, доки цукати стануть прозорими і м’якими. Розігріти готові цукати і відкинути на друшляк. Висушити на папері і сховати в герметичну тару. Можна сховати відразу ще м’якими. Але тоді зберігати бажано в холодильнику. Сироп можна використати для просочування тортиків або до чаю – він дуже гарно пахне.
Цукати із цедри грейпфрута за 25 хвилин
- Шкірка 2–3 грейпфрутів (помело, апельсинів), 180 г цукру.
Цедру зрізати з грейпфрута, товщина білого шару має бути не більше 5 мм. Нарізати смужками або квадратиками. Залити гарячою водою, витримати 5–10 хв, злити. Залити водою кімнатної температури, залишити на ніч. Зранку воду злити і залити холодною, витримати до вечора.
Підготувати цедру апельсинів набагато простіше: двічі залити окропом, витримати 5–10 хв, зцідити і можна готувати. Покласти цедру у ємність, засипати половиною цукру, поставити у мікрохвильовку на 2–4 хв при середній потужності (600 Вт). Дістати, перемішати, висипати решту цукру, знову готувати 2–4 хв. Рідину злити, готувати ще раз у мікрохвильовці 6–8 хв. Стежте, щоб не пересушити. Дістати, охолодити при кімнатній температурі, пересипати дрібним цукром, зберігати у герметичному контейнері.
Цукати без замочування шкірок
- По 0,5 скл. апельсинових або мандаринових шкірок і цукру.
Нарізати шкірки кубиками (це зручно робити ножицями), залити холодною водою, щоб покрила. Довести до кипіння, варити під кришкою 15 хв, відкинути на друшляк, промити теплою водою. Проватирити ще 3 рази по 15 хв. Шкірочки (без рідини) покласти у каструлю, висипати цукор, варити на малому вогні, помішуючи, до повного випаровування води. Викласти на пергамент. За 5–10 хв цукати висохнуть. Виходять ароматні, зовсім без гіркоти.
Зацукрована цедра лимона для прикрашання торта
- 2 лимони (або апельсини), по 6 ст. ложок цукру і води.
Цедру зняти з плодів гострим ножем, порізати тонкими смужками. Змішати воду і цукор, варити до розчинення цукру, додати цедру, варити на малому вогні 15–20 хв, охолодити. Викласти у сито, обваляти у цукрі, розкласти на пергаменті до висихання.
- Цукати з гарбуза за методом “сухого київського варення”