Чим корисна молода картопля та кому її не слід їсти

Сезон молодої картоплі стартував — ця страва традиційно прикрашає обідні столи в кінці весни і на початку літа. Однак, чудовий смак — це далеко не все, що потрібно знати про молоду картоплю.

Картопля не тільки містить мало жиру, але і є хорошим джерелом вітамінів і мінералів. Коренеплід містить вітамін B1 (Тіамін), який необхідний нашому організму для вивільнення енергії з вуглеводів і потрібен для здорової роботи серця. Картопля також містить інші вітаміни групи B, включаючи фолієву кислоту, які життєво важливі для здорових клітин і особливо необхідні вагітним жінкам.

Чому треба їсти молоду картоплю 

1. Зміст клітковини в картоплі, особливо в шкірці, також є великою перевагою і може допомогти знизити ризик раку товстої кишки. Тому не рекомендується очищати молоду картоплю – краще варити її в шкірці.

2. Картопля – хороше джерело антиоксидантів, які можуть знизити ризик хронічних захворювань, таких як хвороби серця, діабет.

3. Картопля також є одним з основних харчових джерел вітаміну С, яке допомагає нам боротися зі стресом, інфекціями, алергією та астмою.

4. Резистентний крохмаль в картоплі може поліпшити травлення. Стійкий крохмаль з картоплі в основному перетворюється в бутират, який може допомогти пацієнтам із запальними захворюваннями кишечника, такими як хвороба Крона або виразковий коліт.

Кому шкодить 

У молодій картоплі може бути багато нітратів, оскільки її вирощують в прискореному темпі, щоб встигнути в сезон. Куплений на ринку овоч краще замочити в холодній воді на півгодини. Такий спосіб допоможе зменшити кількість шкідливих речовин на чверть.

Картопля також містить крохмалисті вуглеводи з невеликим вмістом білка. Вуглеводи в картоплі організм швидко перетравлює, а також вона має високий глікемічний індекс. Вони викликають стрибок, а потім падіння рівня цукру в крові і інсуліну. Цей ефект може змусити людей швидко відчути голод незабаром після їжі, що може привести до переїдання. Швидке підвищення рівня цукру в крові також може привести до збільшення вироблення інсуліну. Тому не рекомендується зловживати молодою картоплею тим, хто страждає серйозними формами діабету.

Як швидко почистити картоплю 

Перед варінням молоду картоплю чистити необов’язково. Однак, це можна зробити легко і швидко: в поліетиленовий пакет насипати велику сіль, покласти вимиту картоплю. Добре потерти, а потім промити бульби під струменем води. Інший спосіб – занурте картоплю в дуже гарячу воду, а потім в дуже холодну, і шкірка відійде.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook