Не виливайте і не викидайте: чим корисна картопля, її відвар і шкірка

У жодному разі не виливайте воду, в якій варилася картопля, і не викидайте шкірку! Це дуже цінний продукт, який має унікальні властивості.

У білках картоплі містяться практично всі амінокислоти, що зустрічаються в рослинах, в тому числі і незамінні. Якщо ви з’їдаєте добову норму вареної картоплі – 300 грамів на день – то повністю забезпечуєте свій організм вуглеводами, калієм і фосфором. У 100 грамах бульб молодої картоплі міститься до 20 мг вітаміну С. При зберіганні картоплі вміст вітаміну С поступово знижується. Зазвичай до весни залишається третина початкового вмісту вітаміну С.

Клітковина картоплі не подразнює слизову шлунка і кишківника, варену картоплю можна їсти навіть в період загострення гастриту і виразки. Картопляний крохмаль знижує вміст холестерину в печінці і сироватці крові, тобто має антисклеротичні властивості. Картопля містить багато калію, який допомагає виводити зайву воду з організму (що важливо для людей з хворими нирками і любителів випити).

Якщо закушувати спиртне картоплею, то вранці не буде особливо набрякле лице. Картопля є рекордсменом за вмістом калію серед продуктів. Солі калію сприяють виведенню води з організму, тому картопля повинна обов’язково входити в раціон людей з хворобами нирок і серця. Особливо корисна картопляно-яєчна дієта людям з простими формами хронічної ниркової недостатності.

Молода картопля багата на аскорбінову кислоту. У 100 г молодої картоплі міститься приблизно 20 мг аскорбінової кислоти, що становить третину добової потреби організму в аскорбіновій кислоті. Картопля також містить фолієву кислоту, солі кальцію, магнію, фосфору, вітаміни групи В, РР.

У картоплі досить висока калорійність – майже в 2-3 рази вища, ніж в інших овочів. Основний енергетичний матеріал картоплі – вуглеводи, які представлені головним чином крохмалем. Саме тому тим, хто схильний до повноти, картоплю в раціоні слід обмежити. Білок картоплі за своїм складом близький до білків тваринного походження.
Його амінокислоти добре збалансовані і тому легко засвоюються організмом людини.

Вживання картоплі має позитивний вплив при захворюваннях, пов’язаних з порушенням обміну речовин (подагра, ниркові захворювання). Внаслідок лужної дії картопля допомагає нейтралізувати надлишки кислот в організмі, що утворюються в процесі обміну речовин. А, як відомо, надлишок кислот в організмі сприяє передчасному старінню.

Картопляний відвар корисний і тим, хто страждає на артрит. Його п’ють вранці, натщесерце, вдень і перед сном. При такому лікуванні рекомендується з’їдати в день одну – дві сирі картоплини, натерті на дрібній тертці зі шкіркою.

У народній медицині картоплею лікують: шкіру при опіках, екземі та інших проблемах, прикладаючи кашку тертої сирої картоплі. При лікуванні варикозних і трофічних виразок, грибкових уражень, фурункулів, карбункулів, бешихових запалень картопляні аплікації знімають свербіж, заспокоюють біль, охолоджують, сприяють розсмоктуванню і загоєнню. Такі аплікації допомагають позбутися мозолів і розсмоктують тверді інфільтрати від уколів. При ларингіті і фарингітах соком сирої картоплі полощуть рот.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook