Багато хто віддає перевагу молоти каву самому, до того ж вручну, і для цього дійсно є вагомі причини.
Змолоти самому або віддати на помел? Сьогодні апарати, в лічені миті перемелюють цілі кілограми дорогоцінних зерен. Бажаючи заощадити час, більшість з нас вважають за краще не молоти каву самим. Нічого не скажеш, дуже приємно відчувати через пакетик тепло, яке віддають нагріті в процесі перемелювання зерна. Але якраз саме в такі моменти є про що задуматися.
Розігріті зерна втрачають багато своїх смакових якостей, зварений з уже гарячого порошку напій не буде таким ароматним, яким повинен бути. Тому молоти зерна вручну, за допомогою хорошої кавомолки, – не просто спосіб убити зайвий час або зайняти чимось руки. Це найдієвіший метод, що дозволяє отримати найкращий результат.
Та й самі ручні кавомолки, багато з яких відрізняються оригінальним дизайном, вже служать вчудовим доповненням до решти кухонного знаряддя. Змелена за допомогою домашньої електричної кавомолки кава – теж непогане рішення. При цьому також варто пам’ятати про декілька простих правилах.
Не рекомендується використовувати електрокавомолки для подрібнення інших продуктів – панірувальних сухарів, перцю і тому подібних. Їх запах, який неминуче і надовго залишиться в кавомолці, відіб’є будь-яке бажання надалі молоти каву за допомогою електрики. Для цих цілей ідеальним варіантом буде відповідна функція кухонного комбайна.
Грамотний помол
Що ще потрібно врахувати, бажаючи отримати хороший смак кави? Мелений продукт, якого дуже багато, наприклад, якщо ним вирішили запастися с – одне з найбільш неправильних рішень. Масла, які вивільняються в процесі перемелювання зерен, схильні до впливу повітря, а воно в цьому випадку діє руйнівно. З цієї причини молоти кави потрібно стільки, скільки її буде випито відразу після цього.
Видів помелу теж існує декілька, і часто в залежності від них вибирають спосіб приготування кави. Так, грубий або великий помел підійде для заварювання в будь-якому кавнику. Середній, який використовують найчастіше, годиться для приготування кави практично будь-якими способами. Тонкий, а також тонкий помел еспресо призначений для приготування в кавоварках еспресо.
Подрібнена таким чином кава підходить для пропускання через нього гарячого струменя води. Ну а надто тонкий, або порошкоподібний, помел, необхідний для варіння справжньої кави по-турецьки. При цьому використовується джезва або турка, в яку потрібно засипати максимально подрібнені зерна.
Знаючи, як правильно молоти каву, можна насолоджуватися її неповторним ароматом самому, і що часто більш важливо, дарувати приємні відчуття своїм родичам і друзям!