Важко знайти дитину, яка б не полюбляла поласувати чимось смачненьким. Від асортименту солодощів у магазинах розбігаються очі. Тут навіть дорослим встояти важко, що вже казати про дітей. А чи підраховували ви коли-небудь, скільки цукру споживають ваші діти протягом дня, тижня, місяця, а разом з ним — трансжирів та різноманітних «ешок»? Тож скільки можна давати цукру дітям і як заохотити їх до здорового харчування, розповідає автор освітнього проєкту «Здорове харчування для дітей» Ольга Ільюхіна.
«Можна дати 1001 пораду, але жодна з них не виявиться ефективною, якщо батьки не покажуть дітям на власному прикладі, як потрібно харчуватися. Виховувати треба не дитину, а себе. Діти не надто дослуховуються до того, що ми їм говоримо, зате бачать наші вчинки. А ще — необхідно набратися терпеливості, бо батьки можуть харчуватися ідеально, а дитина й далі вимагатиме картоплю фрі, — каже Ольга Ільюхіна. — У нашій сім’ї перехід на здорове харчування зайняв майже рік. Щодня розповідала казочки, жартувала, наводила приклади, чому так важливо з’їдати п’ять порцій овочів на день, аж до того моменту, поки дитина сама не спитала: „Мамо, а де овочі?“. Другій дитині мушу й далі пояснювати, чому ми цього не їмо, а ось це — бажана їжа на нашому столі».
Що варто виключити з раціону дітей
Від солодких напоїв. Це на сьогодні — одна із ключових проблем у більшості країн світу. Те саме стосується трансжирів, які заборонені у всіх європейських країнах, крім України, адже підвищують ризик виникнення серцево-судинних та онкологічних захворювань. Мало хто з батьків замислюється над цим, коли купує дітям або собі чергову цукерку чи печиво. Бодай раз зупиніться і прочитайте, що написано на етикетці магазинних солодощів — якщо побачите у переліку гідрогенізовані рослинні жири (це і є ті самі неприродні для нас трансжири), то забудьте про існування цих продуктів, якщо не хочете хворіти самі і щоб хворіли ваші діти. Трансжири входять також до складу маргарину (тому лікарі не радять використовувати його у приготуванні страв), напівфабрикатів, обсмажених у фритюрі продуктів. Більшість глибоко перероблених продуктів є шкідливими, тому треба поступово відмовлятися від оброблених на користь цілісних, натуральних.
Солодощі — це пряма дорога до карієсу, зайвої ваги, а згодом і ожиріння. Опосередковано зловживання солодощами призводить до серцево-судинних хвороб та діабету. Для дітей (особливо підлітків) це може вилитися ще й у психологічні труднощі — через зайву вагу, поганий стан шкіри (акне, висипання) і зубів.
Як батьки можуть впливати на харчування дітей
У ранньому дитинстві батьки — головний орієнтир дитини, з яких вона копіює все, зокрема харчові звички. Добре, що в Україні прийнято харчуватися вдома і сідати до столу тричі на день. Дослідження показують, що з віком харчування дітей погіршується: частіше пропускають сніданки, їдять більше солодкої і солоної їжі — аж до повного ігнорування правил здорового харчування у студентському віці. Тому важливо, щоб закладений батьками фундамент нормального харчування був якомога міцнішим і протримався якомога довше. Це і звички, і пояснення, і емоційне тло за столом. Важливим є не тільки те, що ми їмо, а й як ми це робимо, — «у товаристві» телевізора, телефона, планшета чи спокійно розмовляючи з родиною. Готує тільки мама чи всі члени сім’ї допомагають і долучаються до цього процесу? Солодощі їдять тільки на свята чи щодня? Від цього залежить наше здоров’я у дорослому віці. Як показали закордонні дослідження, діти, які пропускали сніданок, ставши дорослими, частіше мали вищий індекс маси тіла, тобто були більш схильними до зайвої ваги та ожиріння.
Чи можуть солодощі бути корисними або чим замінити цукерки
Якщо людина збалансовано харчується, отримує достатньо калорій, білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мікроелементів, то надмірний потяг до солодкого виникати у неї не буде. Якщо він є, варто проаналізувати свій щоденний раціон і, можливо, підкоригувати його з дієтологом.
Найкориснішим десертом є фрукти та ягоди — основний десерт відомої середземноморської дієти (середземноморського стилю харчування). Якщо цього замало — готуйте солодощі вдома. Вони корисніші і безпечніші, ніж магазинна кондитерка. Менш шкідливими вважаються мармелад, зефір і пастила, але тут з’являється інший ризик — з’їсти забагато, бо воно ж наче корисне. Ласуйте сухофруктами, горіхами на перекус, але теж обмежено, не більше жменьки на день. Випікайте смачненьке вдома, але віддавайте перевагу стравам без жиру (наприклад, яблучній шарлотці, де тісто складається тільки з яєць, цукру і борошна), та відмовтеся від використання маргарину. Пробуйте нові рецепти, на основі фруктів та ягід, з використанням желатину чи агар-агару, з меншою кількістю жиру і цукру. Борошно для випічки використовуйте цілозернове (хоча б на 50%). Пробуйте інші види борошна — вівсяне, кукурудзяне, рисове, додавайте у тісто висівки, зернята, горіхи.
Норма споживання цукру для дітей
Як показало одне з останніх досліджень, наші діти споживають набагато більше цукру, ніж можуть (згідно з прийнятими нормами)… споживати дорослі! Діти у віці 1−3 років споживають у середньому 47 г цукру на день, 4−6 років — 56 г, 7−14 років — 67 г цукру, тоді як доросла норма — 25 г (максимум — 50 г на день). Дитячі норми щодо споживання цукру в Україні наразі не затверджені, але, наприклад, Національна служба здоров’я Великої Британії затвердила такі: до 4 років бажано взагалі уникати цукру, у віці 4−6 років — з’їдати на день по 19 г, а у 7−10 — по 24 г. Дорослим британцям дозволяється споживати не більше 30 г цукру на день. Йдеться про вільний цукор — білий (або інший) цукор, який додаємо до їжі чи споживаємо з готовими продуктами, а також цукор, що природно міститься у меді, фруктових соках та смузі. За цукор, який природно входить до складу фруктів, овочів і молока, хвилюватися не варто.