Алкоголь не дозволяє організму спалювати жир
Можливо, ви чули термін “порожні калорії”. Вони надходять з продуктів, що не приносять користі організму, зокрема з алкоголю.
Це означає, що ваше тіло може перетворювати калорії з алкоголю в енергію, але ці калорії містять мало або зовсім не мають корисних поживних речовин або мінералів, розповідає Кріссі Морін, лікарка в оздоровчому центрі Провіденс Святого Джозефа.
“Організм не сприймає алкоголь як поживну речовину, травна система працює над тим, щоб вивести його з організму перед усіма іншими поживними речовинами”, – говорить Морін.
Як правило, вуглеводи є першим вибором організму для перетравлення енергії з їжі, але це повністю змінюється під час вживання алкоголю.
“Тіло визнає алкоголь токсичним і припиняє доступ до всіх інших збережених макроелементів – вуглеводів, білків і жирів, щоб спочатку використати та спалити алкоголь”, – пояснює Морін.
Лікарка не погоджується з терміном “пивний живіт”, вона каже, що думка про те, що алкогольні напої викликають збільшення жирових запасів навколо живота, не є точною.
Насправді дуже невеликий відсоток калорій, які організм отримує з самого алкоголю, перетворюється на жир.
“Основна дія алкоголю полягає в тому, щоб зменшити кількість жиру, яке ваше тіло може спалити для отримання енергії. Ви по суті зупиняєте свій метаболізм, що потім призводить до збільшення ваги”, – пояснює вона.
Алкоголь – калорійний
“Білки та вуглеводи мають 4 калорії на грам, жири – 9, а алкоголь – 7”, – розповідає дієтологиня Джинджер Халтін.
За її словами, найбільшу небезпеку для фігури несуть солодкі алкогольні коктейлі.
“Деякі сорти “Маргарити”, “Дайкірі” та “Піна колади” можуть мати дуже багато цукру та насиченого жиру”, – додає Халтін.
Дієтологиня рекомендує дотримуватися низькокалорійних варіантів.
Зокрема, обирати пиво з нижчим вмістом алкоголю (ABV) і сухе червоне або біле вино, яке містить близько 120 калорій на пляшку.
“Прагніть до 4-5% ABV в пиві і 10-12% у вині”, – говорить Халтін.
Горілку ж дієтолог рекомендує змішувати зі звичайною або газованою водою, яка містить 133 калорії на 225-грамовий стакан.
Алкоголь впливає на гормони
Гормони відіграють вирішальну роль у здоровому функціонуванні всіх тканин і органів людини.
“Коли гормональна система працює належним чином, потрібна кількість гормону вивільняється в потрібний час, і тканини організму точно реагують на ці повідомлення”, – пояснює Морін.
Вживання алкоголю може погіршити функції залоз, які виділяють гормони, і функції тканин, на які ці гормони спрямовані.
“Вживання алкоголю спричиняє підвищення рівня гормону кортизолу, який пов’язаний із збільшенням ваги”, – говорить Морін.
Вчені все ще намагаються з’ясувати, скільки саме алкоголю викликає збільшення кортизолу.
“Тут немає чорно-білої відповіді; кожна людина унікальна у тому, як її організм розщеплює алкоголь”, – пояснює лікарка.
Алкоголь ускладнює сон
Нерідко люди використовують алкоголь як снодійний засіб.
“Оскільки алкоголь має заспокійливу дію, що може викликати відчуття розслаблення та сонливості, він може допомогти людині розслабитися та заснути”, – пояснює Кріссі Морін.
Однак вона зазначає, що споживання алкоголю, особливо надмірне, пов’язане з поганою якістю та тривалістю сну.
“Насправді, залежні від алкоголю люди зазвичай відчувають симптоми безсоння”, – каже вона.
І тут знову ж таки йдеться про вплив на гормони, в цьому випадку на мелатонін, який пов’язаний з контролем циклу сну.
“Багато людей вважають, що їхній сон дуже порушується після вживання алкоголю, а позбавлення сну тісно пов’язане зі збільшенням ваги з часом”, – говорить Халтін.
Спирте викликає почуття голоду
Після кількох алкогольних напоїв люди часто хочуть їсти та відчувають голод.
Перш за все тому, що алкоголь може спричинити зниження рівня цукру в крові.
“Це може викликати сигнали голоду, а іноді й тягу до їжі, багатої вуглеводами”, – каже Халтін.
Спиртне впливає на область мозку, яка контролює апетит. Це може викликати сильний голод, особливо на наступний день після вживання алкоголю.
Одне дослідження показало, що нервові клітини в гіпоталамусі мозку, які зазвичай активуються голодуванням, можуть бути стимульовані алкоголем.
Ці інтенсивні сигнали голоду можуть змусити вас потягнутися до висококалорійної їжі, як-от піца та бургери.
Є також докази того, що алкоголь може впливати на гормони, пов’язані з відчуттям ситості, такі як лептин, який пригнічує апетит, і глюкагоноподібний пептид-1 (GLP-1), який пригнічує споживання надмірної їжі.
“Алкоголь зменшує психологічне гальмування, а це означає, що багато людей тягнуться до продуктів, яких вони зазвичай уникали, наприклад, з високим вмістом жиру або натрію”, – додає Хултін.
За даними Центрів контролю та профілактики захворювань (CDC), надмірне вживання алкоголю пов’язують із підвищеним ризиком раку, серцевих і психічних захворювань та деменції.