Чурчхела
1 л виноградного соку (свіжовичавленого, домашнього консервованого або купованого), 1 скл. борошна, 0,5 скл. цукру, 400 г волоських горіхів.
Горіхи розділити на половинки і нанизати їх на цупку нитку, щоб утворилося намисто 20–30 см. До одного кінця нитки обов’язково прив’язати сірник або великий вузлик, а на іншому кінці зробити петельку.
Половину виноградного соку поставити на слабкий вогонь, довести майже до кипіння, додати борошно, змішане з соком (холодним). Додати цукор (кількість регулювати за смаком) і проварити на маленькому вогні до отримання густої киселеподібної маси, помішуючи. Це займе хвилин 5.
Після цього кожну в’язку горіхів приблизно тричі занурити в приготовлену суміш. Після кожного “занурення” робити перерви на кілька хвилин, щоб маса краще схоплювалася. Але відколи занурите останнє намисто, перше підсохне.
Якщо сік залишиться, у нього можна вкинути подрібнені горіхи, вилити у форму, а після охолодження порізати на цукерки.
Повісити чурчхелу для просушування на 2-5 днів. Сушити на сонці або в теплій кімнаті ближче до джерела тепла. Зберігати готову чурчхелу можна в сухому і теплому місці в пергаменті.
За правилами, готову чурчхелу треба замотати у лляний рушник і зберігати 2–3 місяці до повного визрівання (мають на поверхні виступити кристалики цукру). Але можна їсти одразу ж після висихання соку.