Вага
Є правило – чим гранат стигліший і соковитіший, тим він важчий. Тому при виборі підберіть кілька штук однакового розміру і зважте в руці, залиште два найважчі.
Зовнішній вигляд
Шкірка стиглого граната має рівномірне забарвлення з невеликим рум’янцем та приємним глянцевим блиском. Не треба брати фрукти з тріщинами, темними плямами, коричневими або чорними точками – все це ознаки процесу гниття, який почався, через удар або ураження хворобами.
Натискання
Фрукт треба трохи натиснути: якщо він щільний, але чутний хрускіт – зерна стиглі та соковиті; коли гранат м’який і після натискання залишається слід, то плід перестиглий або довго лежав – буде несмачним, млявим; коли гранат дуже твердий і не піддається натисканню – він повністю незрілий, хоча шкірка може бути інтенсивно забарвленою.
Звук
Пам’ятаєте, як постукує при виборі кавуна? Ось так зробіть з гранатом. Якщо відповідь глуха – плід або зовсім незрілий, або вже дуже старий, почав засихати. А якщо дзвінкий, з металевою ноткою – гранат стиглий, соковитий та солодкий.