Безглютеновий горіховий торт з квасолі (без борошна)
Тісто: по 2 скл. квасолі та цукру, 10 яєць, по 1 скл. сухарів панірувальних та горіхів, дрібка солі, кілька крапель мигдалевої есенції, 2 ч. ложки порошку до печива. Крем: 400 г масла, 1 б. згущеного молока з какао, 3 ч. ложки кави розчинної (розчинити 1 ст. ложкою окропу).
Квасолю замочити на ніч, зварити до готовності, пропустити через м’ясорубку з найдрібнішими вічками.
Білки відділити від жовтків. Білки поставити у холодильник. Жовтки розтерти з цукром і дрібкою солі, додати мелену квасолю, всипати сухарі, перемелені горіхи, порошок до печива, есенцію (можна й не додавати) і збиті в круту піну охолоджені білки. Усе перемішати.
Тісто виходить таке, як на бісквіти. Розділити на три частини. Форму вистелити пергаментом, змастити олією і викласти ложкою тісто. Випікати в розігрітій духовці до готовності (десь 30–40 хв). Готовність перевірити сірником.
Крем: масло кімнатної температури збити міксером, додати каву і потрохи вливати згущене молоко з какао. Охолоджені коржі перекласти кремом.