ОСНОВА РАЦІОНУ. Яловичина, телятина, кролятина, курятина (без шкіри), нежирна свинина – 200-250 г; риба або рибне суфле – 200 г; м’який сир, ліпше домашній, – 200-250 г.
ВІТАМІНИ. Яблука, груші, апельсини, лимони, персики, абрикоси, сливи, вишні, порічки і смородина, аґрус, айва, шипшина, обліпиха, бузина, калина, барбарис, глід, чорниця.
Спустімося на землю і продовжуймо: морква, буряк, білокачанна капуста, цибуля, часник, кабачки, огірки, помідори, картопля, петрушка, кріп, редька чорна.
Все це розмаїття та різнотрав’я годиться в сирому вигляді, для приготування компотів, желе, мусів, овочевих салатів, рагу, вінегретів, овочевих котлет та овочевих гарнірів і соків.
Вітаміни в природній “упаковці” можна і треба класти до рота перед їдою, під час їди та після їди. У розвантажувальні дні – замість їди, вони – основа розвантажувальної дієти.
КРУПИ. Рис, гречка, геркулес, саго, перловка, манка, макарони та вермішель. Про пшоно згадуйте якомога рідше. Горох, сподіваюся, запам’ятали, зовсім вилучіть з меню.
Що з круп готувати? Супи та пудинги, гарніри та каші, бабки та лемішки. У людей літнього віку манна чи перлова каші, вермішель і макарони мають потіснити в раціоні хліб. У разі надмірної маси тіла про хліб та макаронні вироби ліпше не згадувати.
ЯЙЦЯ. Не навчилися пити сирими – і не треба. Не натвердо зварене – саме те, що найбільш підходить. Можна додавати яйця до страв і салатів.
МОЛОКО. Свіже і пряжене, некислий м’який сир (домашній), кисляк, ряжанка, вершки, сметана, ацидофільне молоко, йогурт, молочні приправи, сироватка. Все-все годиться, якщо не в переохолодженому вигляді. Плавлені сири, такі як “Янтар” – без обмежень, а тверді – казали вже – у жодному разі!
ЖИРИ. Натуральні – ліпше. У першій половині дня на салі, внутрішньому свинячому жирі, маслі готують страви чи мажуть їх на хліб. На рафінованих оліях – соняшниковій, кукурудзяній, оливковій, обліпиховій – готують сніданки, обіди, вечері, ними ж присмачують салати. У разі загострення захворювання і людям літнього віку жири тваринного походження замінюють дієтичними маргаринами, можна й кістковим жиром, але не частіше як двічі на місяць.
СОУСИ. На овочевому відварі, на основі помідорів (свіжих чи томатного соку) – сметанні, вершкові, сметанні з вершковим маслом.
ПРЯНОЩІ. Часник, цибуля (у разі несприйняття – витримані протягом 15-20 хвилин у сироватці), лаврове листя, хрін.
ЗАКУСКИ. Салати з городніх та дикорослих рослин, вінегрети. І капуста! Квашена, свіжа, полита олією – будь-яка!
НАПОЇ. Про міцний чай, що в’яже язик, – забудьте. Ваш напій – ледь-ледь підфарбована водичка, та ще й з молоком. Або сурогатна кава, також з молоком. Без обмежень – натуральні соки і коктейлі з них, киселі, компоти зі свіжих та сушених фруктів і ягід, різноманітні морси. І мінеральна вода, ліпше – столова, що має постояти без кришки, щоб вийшов газ. У разі зниженої кислотності шлункового соку бажано за півгодини до їди випивати п’ятивідсотковий теплий розчин меду.
БЕРУ ГОДИННИК, СІДАЮ ЇСТИ. Отже, як це не банально, а їсти таки варто в той самий час. Звіряти час сніданку, обіду та вечері потрібно тільки і тільки за годинником. Перерви між вживанням їжі мають не перевищувати п’яти-шести годин. Увечері вставайте з-за столу за три-чотири години перед сном.
Східна мудрість “”Сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові”” означає: під час сніданку та обіду з’їдати дві третини добового раціону, а під час підвечірку та вечері – третину, що залишилася. Для опорно-рухового апарату ліпше, якщо м’ясо, тваринні жири та інші продукти високої біологічної активності вживати в першій половині дня.
Для профілактики сечокам’яної хвороби урологи радять випивати не менш як півтора літра рідини на день. У нашому випадку рідина – найважливіший компонент лікування, тому планку варто підняти до двох-двох з половиною літрів.