Різдвяні здобні пампухи
4 яйця, 0,5 л молока, 130 г масла або маргарину, 0,5 скл. цукру, 50 г дріжджів, 25 мл спирту, борошно. Начинка: 180 г маку, по 2 жмені родзинок і горіхів, 150 г цукру.
у гарячому кип’яченому молоці розтопити масло, охолодити, додати розтерті з цукром дріжджі, яйця (кімнатної температури), спирт, перемішати. Вимісити (10–15 хв), додаючи потроху борошно. Готувати далі так само, як пісні, начинивши (мак запарити, тричі змолоти, змішати із запареними родзинками, подрібненими горіхами і цукром). Опускати в олію «шапкою» донизу.
Сирні пампухи
0,5 кг кисломолочного сиру, 2 скл. борошна, 3 яйця, 2 ст. ложки сметани, 2 ст. ложки цукру,
25 г спирту, 1 ч. ложки соди, погашеної оцтом.
З усіх складників замісити тісто, сформувати кульки діаметром 5 см, приплюснути і зробити пальцем у кожній паляничці отвір (так тісто краще просмажиться, хоча можна і кульки залишити). Обсмажити пампушки у великій кількості олії (щоб плавали). Готові гарячі пампушки викласти на паперову серветку, щоб забрати зайвий жир, і посипати цукровою пудрою.
Пампухи на картопляному відварі
0,5 л картопляного відвару (води, в якій варилася картопля), 0,5 склю олії, 50 г дріжджів, борошно.
До картопляного відвару додати олію і закип’ятити. Коли рідина охолоне, буде тепленька, додати 50 г дріжджів свіжих. Борошно додавати поступово, щоб тісто не було забитим, а легеньким. Виробляти пончики з будь-якою начинкою, а можна і без. Коли трішки підростуть, смажити в добре розігрітій олії. Потім щедро посипати цукровою пудрою. Рецептом поділилася Орися Бойченюк
Пампухи на жовтках
Пампушки нашвидкуруч від Дарії Цвєк
0,5 л молока, 0,5 кг борошна, 1-2 ст. ложки маргарину, 2-4 жовтки, 0,5 скл. цукру, 100 г дріжджів.
Дріжджі посипати цукром, дати ложку-дві молока, поставити посуд на гарячий чайник, щоб почали бродити. У макітрі розтерти маргарин з жовтками і цукром, влити дріжджі і все молоко відразу, додати дрібку солі і замісити тісто, доки не почне відставати від рук. Тоді накрити тісто і поставити у тепле місце. Як нема часу відразу смажити, тісто можна ще раз перемісити і дати йому ще раз підрости. Брати частину тіста, розкочувати пластом, склянкою витискати сліди, не вирізаючи, і на кожен слід класти 2-3 вишеньки або трошки будь-якого джему з тертою булкою (щоб не витікав). Накривати другою половиною тіста, тоді вирізати склянкою пампушки і складати на дошку, посипану борошном. Накрити легеньким рушничком, дати підрости. Треба 1 л олії для смаження, аби пампушки плавали. Як один бік посмажиться, перевертати на другий.
Пампушки «Бабусині»
0,5 л теплої кип’яченої води, 50 г дріжджів, 4 ст. ложки олії, сіль, цукор, борошно.
Дріжджі розвести з цукром, додати сіль, воду і олію, мішати до розчинення цукру. Потім додати борошно і добре вимісити. Чим довше місити тісто, тим воно буде пухкішим, і пампушки краще ростимуть. Покласти в тепле місце, щоб підросло. Через 1,5-2 год ліпити пампушки. Начинка може бути будь-яка. Смачно з вишнями в власному соку, маком і квашеною капустою.
Пампушки «Три по 100»
По 100 мл води, олії і цукру 50 г дріжджів, 0,5 ч. ложки солі, 2 яйця 1 пакетик ванільного цукру, 1 ст. л. спирту (горілки), цедра 1 лимона, борошно.
Усе скласти в каструлю, довести до кипіння, розмішити, щоб цукор розчинився, долити кип’яченої води до 0,5 л рідини (приблизно 250 мл). Додати 50 г дріжджів, 0,5 ч. ложки солі, 2 яйця (можна попередньо збити вилкою), 1 пакетик ванільного цукру, 1 ст. л. спирту або горілки (щоб менше ввібрали жиру під час смаження), а наприкінці замішування цедру 1 лимона. Борошна додавати, скільки вбере тісто. Замісити м’яке тісто, що не прилипає до рук. Залишити, щоб підросло. Сформувати пампушки з начинкою, залишити, щоб підросли, на 20 хвилин. Смажити у розігрітій олії. Спочатку класти в олію заліпленою стороною доверху (тією, де збирали докупки краї). Вона важча, ніж протилежна, тому під час смаження пампушки самі перевертаються, коли готові. Посипати цукровою пудрою (можна вимішати з пакетиком ванільного цукру).