Усі знають, що гарбуз дуже корисний. А найбільше користі у сирому гарбузі. І не треба кривитися! Сирий гарбуз може бути дуже смачним, якщо з нього приготувати варення за рецептом Лідії Степанюк.
Треба гарбуз (3–4 кг), по 2 апельсини і лимони, 1 кг кураги, 3 скл. цукру. З апельсинів зняти шкірку, а з лимонів – ні. Усе перемолоти, перемішати з цукром, розкласти у банки і поставити в холодильник.
«У мене їдять таке варення всі: і внуки, й діти, і ми з чоловіком, – розповідає жінка. – Можна з чаєм, можна з млинцями. У такому варенні вся таблиця Мендєлєєва».
Клітковина чистить кишківник, вітамін С – потужний антиоксидант, багато міді – чиста шкіра від плям, багато заліза – профілактика і лікування недокрів’я, багато цинку – допінг для підшлункової залози. Головне – усе свіже, не оброблене ні високою температурою, ні консервантами.
«А ще я ніколи не викидаю гарбузове насіння, – ділиться лідія Іванівна. – Воно дуже корисне. Зуби вже не ті, щоб гризти насіння, тому роблю з нього борошно: сушу, а потім перемелюю у кавомолці разом з лушпинням. Якщо змолоти дрібно, лушпиння зовсім не відчувається. Борошно зберігаю у скляній банці. Просто заливаю кислим молоком і їм».