Суха частина: 250 г просіяного борошна, 200 г цукру, 2 ч. ложки розпушувача, 0,5 ч. ложки солі, 0,25 ч. ложки мускатного горіха (чи інших мелених спецій), ваніль.
Рідка частина: 1 яйце, 100 г рафінованої олії, 180 мл молока чи кефіру.
Начинка: 0,5–1 скл. чорниць чи інших ягід, фруктів або горіхів.
У мисці з’єднати всі сухі інгредієнти, ретельно перемішати. У другій мисці перемішати, але не збивати, рідкі складники. Вилити рідку масу в суху (не навпаки!), перемішати силіконовою чи дерев’яною лопаткою. Зробити лише 10–15 рухів лопаткою: однорідна маса не потрібна. Кількома рухами вмішати начинку. Щоб ягоди рівномірно розподілилися у тісті, заздалегідь трохи притрусити їх борошном і перемішати. Щоб мафіни були з шапочкою, тіста у форми класти багато, майже до країв. Керамічні та металеві форми змастити маслом, із силіконовими цього робити не треба. У форми можна застелити спеціальними порційними папірцями для кексів. Одразу поставити мафіни в духовку, розігріту до 200–205 °С. Випікати 15 хв (може знадобитися трішки більше часу).
Вимкнувши духовку, не поспішайте виймати мафіни, відчиніть дверцята і дайте випічці постояти там кілька хвилин. Потім вийміть, дайте мафінам кілька хвилин охолонути у формах, а відтак викладіть на решітку.