А Моцарт любив смачно поїсти

...Із листа Моцарта дружині: “Відбивні зі свинини! Який чудовий смак! Я їм за твоє здоров’я”. Моцарт любив попоїсти! А що йому подобалось найбільше, розповімо у публікації.

Наївні ті, хто уявляє його тендітним служителем муз. Даруйте! Це був дуже чуттєвий та палкий пан, який розумівся на радощах плоті! І нагодою добре закусити й випити геній теж не гребував.

… ГЛАДКИЙ І ПРИ ДОБРОМУ ЗДОРОВ‘Ї

З нагоди ювілею Моцарта у Відні вийшла книжка Курта Пальма про гастрономічні смаки Моцарта. Її назва промовиста: “Вольфганг гладкий і при доброму здоров’ї”.

Нарівні з нібито бідним Моцартом (його, бачите, поховали в загальній могилі, хоча в ті часи, згідно з розпорядженням Йосипа ІІ, віденців відправляли в останню путь саме так) можна сміливо говорити про Моцарта, який шикував.

Він з дитинства жив у достатку, потім грав для королів і загалом дуже добре заробляв. Але тими ж грошима й смітив. Наприклад, його останнє віденське житло – 145 квадратних метрів у центрі міста.

Завдяки подорожам Європою Вольфганг змалку був обізнаний з кухнями народів інших країн: французькою, англійською, німецькою, італійською. Але перші “гастрономічні університети” митець пройшов у рідному Зальцбурзі, де традиційно полюбляють їсти багато, ситно й просто.

І ПОПРОСИВ ВІН… КВАШЕНОЇ КАПУСТИ

Одного разу, гастролюючи з батьком північною Італією, 14-річний геній спантеличив одну знатну даму, яка мала намір влаштувати на його честь урочистий прийом з вишуканими стравами й напоями.

Ось як описував цей випадок у приватному листі Леопольд Моцарт: “Мадам фон Астебург була такою люб’язною, що наперед спитала нас про побажання щодо меню обіду. Вольфганг попросив печінкові кнелі з квашеною капустою…”.

Ця австрійська страва надзвичайно проста: кнелі обсмажуються в смальці й подаються з тушкованою квашеною капустою. Можна лишень уявити, як скривилася мадам фон Астебург, коли почула про це плебейське побажання. А Моцарт просто втомився від кулінарних витребеньок. До речі, австрійці, на відміну від інших європейців, з насолодою їдять субпродукти: легені, нирки, серце.

КАВ‘ЯРНІ ІМЕНІ… МОЦАРТА

…Моцарт був неабияким ласуном. Недарма багато кав’ярень у всьому світі експлуатують на вивісках його ім’я, а найзнаменитіші австрійські цукерки – з начинкою із марципану та нуги – називаються «Mozartkugeln».

Найкращий засіб для того, щоб позбутися депресії, й найкращий спосіб вшанувати Моцарта – це зварити його улюблений пунш, увімкнути на всю гучність “Одруження Фігаро” і встелити підлогу блискучими обгортками з “його” цукерок. Амадей був би задоволений.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook