страви у мультиварці

Мультименю: мультиварка готує – ви відпочиваєте. Топ-рецепти

За допомогою мультиварки можна приготувати силу-силенну страв. А якщо скористатися таймером і відтермінувати приготування, гаряча страва буде готова саме тоді, коли це потрібно: зранку, щойно прокинетеся, або ввечері, коли повернетеся з роботи.

Якого приладдя тільки немає на кухні у справжньої господині! Усе воно допомагає заощадити час і спростити процес приготування їжі. Одним із таких популярних приладів стала мультиварка. Ця, на перший погляд, звичайна каструля має безліч функцій: може варити, смажити, пекти, тушкувати і навіть готувати на пару. Тому за її допомогою можна приготувати силу-силенну страв. А якщо скористатися таймером і відтермінувати приготування, гаряча страва буде готова саме тоді, коли це потрібно: зранку, щойно прокинетеся, або ввечері, щойно повернетеся з роботи.

Основні переваги мультиварки

  • можливість приготувати найрізноманітніші страви: перші, другі, треті, йогурти, варення, солодку випічку, хліб;
  • немає потреби використовувати олію, завдяки чому страви виходять набагато корисніші і смачніші;
  • страва залишається гарячою стільки, скільки потрібно;
  • простота використання: достатньо завантажити підготовлені за обраним рецептом продукти, знайти програму і натиснути кнопку;
  • швидкість приготування;
  • не потрібно стежити за приготуванням: перевертати, помішувати, куштувати;
  • відсутність диму та запаху у кухні;
  • можливість відстрочити початок приготування їжі: виставивши таймер, легко відкласти приготування на визначений час;
  • незамінна мультиварка для приготування страв дитячого чи дієтичного харчування.

Що можна приготувати у мультиварці

Сирний кекс

  • 2.5 скл. борошна, 1 скл. цукру, 4 яйця, 160 г маргарину, 300 г сиру, 10 г розпушувача, цедра лимона.

Продукти вийняти з холодильника за 2 год до приготування тіста. Маргарин розім’яти з цукром, додати сир (його бажано перемолоти перед цим у блендері), потім цукор, перемішати. Вбити яйця і збити все міксером. Потім додати потерту цедру, розпушувач із борошном, перемішати ложкою. Перекласти в чашу для запікання, перед цим змастивши її маслом. Обрати режим «випікання», час 60 хв (+30 хв «підігрів»). Кекс посипати цукровою пудрою.

Йогурт без закваски

  • 1 л молока, 1 п. йогурту «Активія».

Розігріти на плиті молоко до температури 40 °С (ультрапастеризоване) або закип’ятити й охолодити до 40 °С (домашнє або з коротким терміном зберігання). Додати до нього баночку йогурту, ретельно все перемішати. Можна всипати 1–3 ст. ложки цукру. Рідину перелити у чисті сухі маленькі баночки або склянки, накрити горлечка плівкою. У чашу для мультиварки застелити силіконовим килимком або шматком тканини, поставити в неї баночки з йогуртом. Залити теплою водою (40 °С), закрити мультиварку кришкою, увімкнути режим «підігрів» на 20 хв. Зачекати 1 год і знову ввімкнути «підігрів» на 20 хв. Знову чекати 1 год, а потім переставити баночки з йогуртом у холодильник до повного охолодження і загустіння. Для приготування фруктового йогурту замість класичної «Активії» можна взяти фруктову. Смакує з фруктами.

Рибні консерви з мойви

  • 6 помідорів (можна замінити томатною пастою з водою), 1 морквина, 2 цибулини, 700 г мойви, олія, сіль, спеції.

Моркву натерти, цибулю дрібно порізати. Обсмажити цибулю у чаші мультиварки у режимі «випікання», додати моркву. Покласти зверху почищену мойву (відрізати голови і хвости), залити потерті помідори або розведену у воді томатну пасту, посипати сіллю і спеціями, додати лавровий листок. Закрити кришкою, готувати 4 год у режимі «тушкування».

Риба під овочевим маринадом

  • 1 цибулина, 3 помідори, олія, 3 морські рибини середнього розміру, 1 морквина, сіль, спеції.

Рибу помити, висушити, порізати середніми шматками. Моркву натерти, цибулю дрібно порізати, помідори потерти. У чашу налити трохи олії, викласти шар цибулі, шар моркви і рибу, залити томатним пюре, посолити, поперчити. Закрити кришкою. Готувати 50 хв у режимі «випікання».

Курячі стегенця, фаршировані сиром і ананасами

  • 1 кг стегенець (5–6 штук), 5–6 кілець консервованих ананасів, 2–3 зубчики часнику, приправа, сіль, олія для обсмажування.
  • Для гарніру: по 2 скл. рису, соку з консервованих ананасів і води, приправа, сіль.

Начинка вкладається у кишеньку між м’ясом і шкіркою, кістки при цьому видаляти не треба, тому страву готувати швидко.

Стегенця помити, просушити паперовими рушниками, натерти сіллю і спеціями. Ананаси обсушити і дрібно порізати, сир дрібно натерти, часник вичавити. Усе перемішати. У верхній частині стегенця зробити кишеньку, відділивши шкірку від м’яса пальцем. Отвір, який утворився, щільно заповнити ананасами і сиром.

Мультиварку увімкнути в режим «випікання» на 65 хв. У чашу мультиварки додати дві столові ложки олії, дати їй нагрітися і викласти стегенця так, щоб начинка опинилася знизу. Обсмажувати з відкритою кришкою 30 хв, потім перевернути і обсмажити з іншого боку. За десять хвилин до завершення режиму «випікання» закрити кришку і дати стегенцям потушкуватися у своєму соку. Перекласти на тарілку. Завдяки сиру начинка не випадає.

Помитий рис покласти у гарячий жир, який залишився в каструлі мультиварки, посолити, посипати приправою, добре перемішати. Готувати у режимі «випікання» 5 хв (за цей час він стане прозорим). Можна додати трохи дрібно нарізаних ананасів. Як приправу можна використати карі, хмелі-сунелі чи будь-яку приправу для рису. Залити рис соком від консервованих ананасів чи водою, готувати у режимі «гречка» або «крупа» близько 30 хв.

Бісквіт у мультиварці

  • На форму 20 см: 4 яйця, 160 г цукру, 150 г борошна (якщо шоколадний то 110 г борошна і 40 г какао), 36 г крохмалю, 1,5 ч. ложки розпушувача, 50 г води і 50 г масла.
  • З цих продуктів виходить торт ±1 кг. На форму 28 см все перерахувати на 7 яєць.

Білки і жовтки розділити, білки збити до пишної піни, потроху додати половину цукру і збити до гладкої блискучої піни. Жовтки збити з рештою цукру в світлу густу піну. Обережно перемішати білки з жовтками, додати борошно, крохмаль і розпушувач, обережно перемішати. Воду з маслом закип’ятити і вилити в тісто гарячою. Перемішати.

Ставити в гарячу (!) духовку або мультиварку. Випікати при 180-200 ОС, в мультиварці – на режимі випічка. Не відкривати 40 хв, а далі перевіряти на пружність.

А ще господинькам на замітку: коли спечете бісквіт, остудіть його, замотайте в харчову плівку і покладіть в холодильник на ніч. Бісквіт не буде кришитися і буде вологим, можна навіть не просочувати сиропом!

Радимо також прочитати:

З архіву газети “Сім’я і дім” 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook