Духові музичні інструменти: види та особливості використання

Духові інструменти часто називають універсальними, тому що вони актуальні в оркестрі та сольних партіях, під час виконання класичної та сучасної авангардної музики.

Музику, яка передає радість і смуток, силу й ніжність, оптимізм і розпач, відтворюють у різні способи. Один із найцікавіших — це видобування звуків із використанням дихання музиканта, шляхом вдування в інструмент повітряного струменя. Саме за таким принципом працюють духові музичні інструменти, до яких належать саксофони, флейти, тромбони, кларнети, піаніки, горни тощо. Повний асортимент можна переглянути в інтернет-магазині JAM.

Типи та види духових музичних інструментів

Розмаїття звучання багато в чому залежить від матеріалу, з якого виготовляють інструменти. На цій основі виокремлюють два типи:

  • дерев’яні — раніше їх робили з окремих порід деревини (звідси назва), зараз використовують також скло, пластик, композити;
  • мідні — виготовляють із міді та латуні. 

Найвідоміші інструменти групи дерев’яних духових: сопілка, флейта, кларнет, гобой, фагот та піаніка. Звук у них утворюється завдяки руху губ та коливанню тростини. Тому до цієї групи належить саксофон, хоча від часу створення він виготовляється з металу. 

У категорії мідних найбільш поширені такі інструменти: труба, корнет, горн, тромбон, валторна, туба та гелікон. Для утворення звуків застосовуються різні положення губ та зміна сили повітряного потоку.

Сфера використання духових музичних інструментів

Духові інструменти часто називають універсальними, тому що вони актуальні в оркестрі та сольних партіях, під час виконання класичної та сучасної авангардної музики. Без них не обходяться симфонічні та джазові оркестри, вони є основою духових ансамблів.

Кларнети, саксофони, флейти використовують сучасні музиканти, які виступають сольно. У народній музиці часто лунають сопілка, зурна тощо.

Духові інструменти завдяки розмаїттю видів передають багату гаму звуків, яка змінюється залежно від стилю виконання. Застосування сучасних технологій та нових матеріалів дає змогу вдосконалювати звучання традиційних моделей та створювати їхні цифрові аналоги.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook