Щоб м’ясо було в міру солоним та ароматним, перед запіканням його потрібно замаринувати. Для маринування може вистачити кількох годин. А якщо ви купили м’ясо завчасно і не хочете його заморожувати, можна покласти у маринад на кілька діб. М’ясо від цього буде лише смачнішим! Але потрібно знати деякі тонкощі тривалого маринування м’яса, щоб воно не зіпсувалося.
Ми зібрали для вас перевірені рецепти від господинь, які добре знаються на тому, як замаринувати м’ясо перед запіканням. Готуйте, смакуйте, частуйте рідних і близьких! Нехай свято буде смачним і принесе вам радість!
Маринад на 3 дні
Маринад: на 5 літрів води 250 г солі, лавровий лист, перець горошком, 100 г часнику, 2 чайні ложки меленого перцю. Це все закип’ятити, охолодити, покласти м’ясо і маринувати 3 дні. Тоді запекти у рукаві або фользі. Рецепт Тетяни Зверко
“Штрикане” м’ясо
Беру гарний шматок м’яса (може бути стегно, ошийок або ж філе), все зачищаю, щоб було ціленьке, рівненьке. Потім змішую жменю солі, трішки перцю, хмелі-сунелі і обтираю м’ясо. Потім шпажкою дерев’яною шашличною штрикаю все м’ясо з усіх сторін і хай стоїть годин 6-8.
Тим часом заварюю маринад: на 5 л води 1 скл. солі, 1 ст. ложка цукру, лавровий лист, перець горошком чорний і духмяний по штук 10 – заварити і охолодити. Потім залити м’ясо і кожен день перевертати і штрикати шпажкою. Стежити за маринадом: якщо став мутний – потрібно злити і заварити новий.
За день до запікання вийняти з маринаду і вимочити в чистій воді, також штрикати. Перед випіканням посипати спеціями, які вам подобаються, мені смакує хмелі-сунелі. Запікати години 2-3, але дивіться по своїй духовці, я ще підливаю по трошки води в деко, де печеться м’ясо у міру випаровування. Трохи довго возитись, але воно того варте. Рецепт Світлани Козачук
Маринад на 3-5 днів
Зварити маринад: на 5 літрів води 1 скл. солі, ложку цукру, коріандр, духмяний перець, лавровий листок, мускатний горіх. Я ще завжди даю в маринад мелісу – дуже смачно виходить. Мариную 2 дні, зливаю (бо він вже з кров’ю) і заливаю трішки слабшим маринадом (трішки менше солі). Я так мариную для копчення, для запікання може бути теж. Можна тримати м’ясо у маринаді три дні, я мариную довше, тримаю в холодильнику. Рецепт Ірени Чумаченко
Маринад пивний за ніч
М’ясо залийте пивом, додайте спецій до смаку, сіль, перець – і в холодильник на ніч. Пиво додаю світле, звичайне, а ще можна сухе червоне вино, також смачно виходить, і навіть сильногазовану додають. Гази роблять м’ясо рихленьким, ніжним. Запікайте в рукаві і залишіть до повного вистигання. М’ясо вийде соковите. Я ще так ребра робила, було смачно. Рецепт Наталі Севери
Маринад на 2-7 діб
На 1 літр води 2 ст.і ложки солі та спеції за смаком: лавровий листок, перець горошком чорний та духмяний, коріандр тощо. Заварити, охолодити і залити мʼясо хоч на тиждень. Головне, щоб на холоді стояло. М’ясо солі візьме стільки, скільки треба, не більше і не менше. Перевірено. Хоча достатньо для маринування і дві доби. Якщо довго буде лежати, то перевірити маринад потрібно, можливо, треба буде поміняти на свіжий, оскільки мʼясо виділяє сукровицю. Рецепт Інни Богомаз
Сухий маринад на 3-4 дні
Ніколи не мариную в маринад і. Натираю сіллю перцем, лавровий лист, часник всередину, ножем проколи зробити, обов’язково поливаю соком лимона, приправи до м’яса, мариную три-чотири дні у холодильнику, час від часу перевертаю, бо сік пускає. Рецепт Анжели Рудницької
Маринад по-азійськи за ніч
1,5 кг м’яса або сала з прошарком м’яса, 250 г соєвого соусу, 6 зубців часнику, 3 ст. ложки меду, 1 ст. ложка гірчиці, 3 шматочки імбиру натертого, 1 ст. ложка солі, перець чилі 3 шт. Усе змішати, замаринувати м’ясо на ніч у невеликій посудині, щоб покривав соус. Перець порізати соломкою, викласти на деко. Зверху на перець викласти м’ясо або сало, шкіркою догори. Випікати до готовності. Коли встигне, в холодильник на 4 год. Спробуйте , смакота! Рецепт Нелі Добрухи
Сухий маринад для запікання
Печене “витримане” м’ясо 4-5 днів
Маринад за 1 годину (“запечатане” м’ясо)
Класичний триденний маринад
Перевірений рецепт маринаду для м’яса: на 5 л води 250 мл (склянка) солі – закип’ятити, дати лавровий лист, перець чорний і духмяний. Коли охолоне, замочити м’ясо на три доби. Рецепт Віти Павленко
- Найсоковитіше печене м’ясо – у маринаді з пива
- Шинка у медовому соусі