маринад для м'яса

Як замаринувати м’ясо для запікання: перевірені рецепти маринаду

Перед запіканням м'ясо потрібно завчасно замаринувати. Це можна зробити за кілька годин або за кілька днів перед запіканням, але потрібен різний маринад.

Щоб м’ясо було в міру солоним та ароматним, перед запіканням його потрібно замаринувати. Для маринування може вистачити кількох годин. А якщо ви купили м’ясо завчасно і не хочете його заморожувати, можна покласти у маринад на кілька діб. М’ясо від цього буде лише смачнішим! Але потрібно знати деякі тонкощі тривалого маринування м’яса, щоб воно не зіпсувалося.

Ми зібрали для вас перевірені рецепти від господинь, які добре знаються на тому, як замаринувати м’ясо перед запіканням. Готуйте, смакуйте, частуйте рідних і близьких! Нехай свято буде смачним і принесе вам радість!

Маринад на 3 дні

Маринад: на 5 літрів води 250 г солі, лавровий лист, перець горошком, 100 г часнику, 2 чайні ложки меленого перцю. Це все закип’ятити, охолодити, покласти м’ясо і маринувати 3 дні. Тоді запекти у рукаві або фользі. Рецепт Тетяни Зверко

“Штрикане” м’ясо

Беру гарний шматок м’яса (може бути стегно, ошийок або ж філе), все зачищаю, щоб було ціленьке, рівненьке. Потім змішую жменю солі, трішки перцю, хмелі-сунелі і обтираю м’ясо. Потім шпажкою дерев’яною шашличною штрикаю все м’ясо з усіх сторін і хай стоїть годин 6-8.

Тим часом заварюю маринад: на 5 л води 1 скл. солі, 1 ст. ложка цукру, лавровий лист, перець горошком чорний і духмяний по штук 10 – заварити і охолодити. Потім залити м’ясо і кожен день перевертати і штрикати шпажкою. Стежити за маринадом: якщо став мутний – потрібно злити і заварити новий.

За день до запікання вийняти з маринаду і вимочити в чистій воді, також штрикати. Перед випіканням посипати спеціями, які вам подобаються, мені смакує хмелі-сунелі. Запікати години 2-3, але дивіться по своїй духовці, я ще підливаю по трошки води в деко, де печеться м’ясо у міру випаровування. Трохи довго возитись, але воно того варте. Рецепт Світлани Козачук

М'ясо печене у фользі
М’ясо печене у фользі

Маринад на 3-5 днів

Зварити маринад: на 5 літрів води 1 скл. солі, ложку цукру, коріандр, духмяний перець, лавровий листок, мускатний горіх. Я ще завжди даю в маринад мелісу – дуже смачно виходить. Мариную 2 дні, зливаю (бо він вже з кров’ю) і заливаю трішки слабшим маринадом (трішки менше солі). Я так мариную для копчення, для запікання може бути теж. Можна тримати м’ясо у маринаді три дні, я мариную довше, тримаю в холодильнику. Рецепт Ірени Чумаченко

Маринад пивний за ніч

М’ясо залийте пивом, додайте спецій до смаку, сіль, перець – і в холодильник на ніч. Пиво додаю світле, звичайне, а ще можна сухе червоне вино, також смачно виходить, і навіть сильногазовану додають. Гази роблять м’ясо рихленьким, ніжним. Запікайте в рукаві і залишіть до повного вистигання. М’ясо вийде соковите. Я ще так ребра робила, було смачно. Рецепт Наталі Севери

Маринад на 2-7 діб

На 1 літр води 2 ст.і ложки солі та спеції за смаком: лавровий листок, перець горошком чорний та духмяний, коріандр тощо. Заварити, охолодити і залити мʼясо хоч на тиждень. Головне, щоб на холоді стояло. М’ясо солі візьме стільки, скільки треба, не більше і не менше. Перевірено. Хоча достатньо для маринування і дві доби. Якщо довго буде лежати, то перевірити маринад потрібно, можливо, треба буде поміняти на свіжий, оскільки мʼясо виділяє сукровицю. Рецепт Інни Богомаз

Сухий маринад на 3-4 дні

Ніколи не мариную в маринад і. Натираю сіллю перцем, лавровий лист, часник всередину, ножем проколи зробити, обов’язково поливаю соком лимона, приправи до м’яса, мариную три-чотири дні у холодильнику, час від часу перевертаю, бо сік пускає. Рецепт Анжели Рудницької

Маринад для м'яса
Маринад для м’яса

Маринад по-азійськи за ніч

1,5 кг м’яса або сала з прошарком м’яса, 250 г соєвого соусу, 6 зубців часнику, 3 ст. ложки меду, 1 ст. ложка гірчиці, 3 шматочки імбиру натертого, 1 ст. ложка солі, перець чилі 3 шт. Усе змішати, замаринувати м’ясо на ніч у невеликій посудині, щоб покривав соус. Перець порізати соломкою, викласти на деко. Зверху на перець викласти м’ясо або сало, шкіркою догори. Випікати до готовності. Коли встигне, в холодильник на 4 год. Спробуйте , смакота! Рецепт Нелі Добрухи

Сухий маринад для запікання

Найкраще тримати мʼясо довше у сухому маринаді (не мокрому!).
Натерти мʼясо сіллю, трошки цукру і на кінчик ножа селітри (можна і не давати, але вона зробить ваше мʼясо не темного, а рожевого кольору). На дно каструлі покласти перець горошком, духмяний перець, подрібнений лавровий листок і слайсами часник.
Обваляти мʼясо у суміші (сіль, цукор, селітра), скласти один біля одного шматки мʼяса, зверху накрити великою тарілкою і поставити 3-літрову банку з водою. Мʼясо пускає свій сік, вбирає спеції і може довго зберігатись у сухому маринаді (але тримати в прохолодному місці).
Витягуєте з маринаду, пробуєте на сіль: якщо засолене, просто змиваєте зайве водою, промочуєте рушниками, перевʼязуєте харчовою ниткою, загортаєте у 2-3 шари фольги і запікаєте (1 година на 1 кг мʼяса!!!, не довше, бо буде сухе, а якщо менше, то сире!) Температура 180 градусів. Завжди роблю на усі свята і мʼясо смачне! Спробуйте, не пошкодуєте. Рецепт Ірини Окрепки

Печене “витримане” м’ясо 4-5 днів

Мій фірмовий окіст для запікання я не мариную а “витримую”. Шмат стегна або лопатки 1,5 або 2 кг або ошийок (витримую менше, 2-3 дні). Зачищаю, штрикаю ножем, “масажую”, натираю сіллю з перцем і товченими ягодами ялівцю, обкладаю густо кільцями цибулі, слайсами сирої моркви, декількома сушеними грибами, накриваю харчовою плівкою. Два рази на добу перевертаю (так мариную 4-5 днів), щоб овочі і спеції були на місці.
За годину до смаження шпигую часником. Обсмажую на смальці, можна і на олії, в гусятниці весь шмат з усіх боків. Розігріваю деко, розстилаю фольгу, викладаю овочі і гриби які “витримували” м’ясо, кладу обсмажений шмат та загортаю фольгу. На деко підливаю води та запікаю 2-2,5 години. Можна ще полити виділеним соком та на деко підлити води. Особисто моя “фішка” хвилин за 10 до вимкнення духовки покласти зверху дрібненькі шматочки вершкового масла. Рецепт Тетяни Шестакової
М'ясо запечене
М’ясо запечене

Маринад за 1 годину (“запечатане” м’ясо)

Усі маринади забивають смак м’яса, на мою думку, маринувати треба м’ясо, яке довго лежало або з душком. А свіже – треба посолити добре (2 ст. ложки солі на 1 кг м’яса), накрити і залишити на 1 год (можна тримати 2-3 дні в холодильнику, але достатньо навіть 30 хв). Вийде сік з кров’ю та зайва сіль. М’ясо вийняти, на 1 кг м’яса беру 1 ст. ложку цукру, 0,5 ч. ложки чорного перцю, 0,5 ч. ложки паприки (солодкого червоного перцю), дрібку духмяного перцю, 0,5 ч. ложки сухого коріандру. Усе змішати і натерти м’ясо, а потім сухою гірчицею (1,5 ст. ложки), вона запечатає м’ясо і при випіканні сік залишиться в середині, м’ясо буде соковите, а не сухе. Смак м’яса не погіршиться від гірчиці. Запікаю в рукаві або в фользі. Коли спечеться, ще гарячим змастити часником, вичавленим через пресс. Загорнути в пергаментний папір до повного вихолодження. Аромат при випіканні стоїть на весь дім!  Рецепт Анірі Кюнмет

Класичний триденний маринад

Перевірений рецепт маринаду для м’яса: на 5 л води 250 мл (склянка) солі – закип’ятити, дати лавровий лист, перець чорний і духмяний. Коли охолоне, замочити м’ясо на три доби. Рецепт Віти Павленко

Радимо також приготувати печене м’ясо за іншими перевіреними рецептами:

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook