“Чорнобривці” – це той пляцок, який хоч раз у житті має спекти кожна порядна господиня. Бо він не просто смачний, а неймовірно смачний. Найцікавіше у ньому – незвичайні чотиришарові коржі: із тіста, маку, кокоса і знову тіста. Тому у розрізі пляцок просто вау!
Пляцок “Чорнобривці”
- Форма 25Х35 см.
- Тісто: 800 г борошна, 350 г маргарину, 2 ч. ложки розпушувача, 400 г сметани, 50 г какао, 150 г цукру.
- Макова маса: 350 г маку, 100 г масла, 3 яйця, 100 г цукру.
- Кокосова начинка: 200 г кокосової стружки, 6 білків, 200 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 50 г крохмалю.
- Крем: 6 жовтків, 160 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 30 г крохмалю, 300 мл молока, 1 ч. ложка цедри апельсина, 400 г масла.
Коржі для пляцка “Чорнобривці”
Перемішати борошно, розпушувач і какао. Додати маргарин, перетерти до крихт. Додати цукор і сметану, швидко замісити тісто до об’єднання. Розділити на 8 рівних частин: 4 – в холодильник, 4 – в морозильну камеру на 2 год.
Для макової начинки змолоти і запарити мак, відцідити від зайвої рідини, додати цукор, розтоплене масло, яйця, перемішати до однорідності.
Для кокосової начинки білки збити у пишну піну, додати цукор і ваніль, збити до стійкої маси. Додати косову стружку, перемішати на малих обертах міксера, всипати крохмаль і це раз змити на мінімальних обертах.
Одну частину тіста з холодильника розкотити, викласти у застелену форму, на неї 1/4 макової начинки, розрівняти. На неї – 1/4 кокосової начинки. Зверху натерти одну частину тіста з морозильної камери. Пекти при 180 градусах приблизно 40 хв. Спекти такі 4 коржі. Дати повністю вихолонути.
Крем для пляцка “Чорнобривці”
Для крему у каструлю з товстим дном покласти жовтки, крохмаль, молоко і цукор – збити до однорідності. Варити на малому вогні до загустіння, постійно помішуючи. Накрити плівкою впритул й охолодити до кімнатної температури. М’яке масло збити, по ложці додаючи заварну масу. Додати цедру, збити.
Зібрати пляцок, перемазавши коржі кремом. Класти коржі один до одного верхньою частиною. Боки змастити кремом. Поставити пляцок на 12 годин у холодильник. Покрити глазур’ю і прикрасити.
Пляцок “Чорнобривці” виходить високий, м’який і чудово нарізається. А який він смачний! І до речі, дуже ситний!
Рецепт Лілії Цвіт. Готувала і фотографувала Валентина Янчук
Радимо також приготувати інші смачні пляцки за перевіреними рецептами від господинь:
- Найсмачніші торти і пляцки – з вишнями. Чотири рецепти на Новий рік та Різдво
- Розкішний пляцок з вишнями “Галіція”