Різдвяний кекс
- 400 г сухофруктів, 100 г горіхів, 2 ст. ложки борошна з чубом, 2 яйця, 1 ч. ложка з великим чубом розпушувача, 20 г чорного шоколаду, кардамон, імбир, мускатний горіх, кориця, цедра апельсина, ванільний цукор, 2-3 ложки рому або вина ароматного або коньяку, дрібка солі.
- Для цієї кількості продуктів необхідно підбирати якнайменшу форму для випікання кексів чи хліба. Я завжди випікаю 1,5 порції у формі 22×10 см.
Сухофрукти добре вимити, залити алкоголем, додати ванільний цукор і усі спеції. Залишити їх на декілька годин “пиячити”, періодично перемішуючи. Я не роблю це на ніч, бо так, на мій смак, втрачається неймовірно витончений аромат самих сухофруктів, але у кожного свій смак. Я завжди вибираю їх з кислинкою, аби кекс не був приторним. Якщо ви використовуєте інжир, фініки – для збалансування смаку буде доречним до сухофруктів додати лимонний чи апельсиновий сік.
Яйця збити з дрібкою солі хвилин 8. Хто любить солодке, можна додати чайну ложку цукрової пудри. Додати просіяне борошно з розпушувачем, сухофрукти, подрібнені шматочки горіхів і шоколаду. Випікати при 170 °С ± 45 хвилин. Справжній смак кексу можна оцінити охолодженим на наступний день.
Поради господині. Мала кількість борошна нехай не бентежить, кекс прекрасно тримає форму, не розвалюється. Зазвичай його печу із таких сухофруктів: вишня, журавлина, курага, різнокольорові родзинки.
Чорнослив не кладу, на мій погляд, він перетягує на себе весь смак. Сухофрукти намагаюсь купувати висушені, непривабливі за кольором – вони натуральні, а не в’ялені, які мають дуже красивий вигляд. Якщо бажаєте отримати максимально корисний кекс, краще відмовитись від наповнення його цукатами, адже це теж майже сам цукор.
Рецепт і фото Світлани Чепурної
Радимо також приготувати:
Пиріг-коса із сирного тіста з горіхами і сухофруктами
Завивані булочки із сухофруктами. Пухкі і симпатичні!
Post Views: 31