больбаки з маком

Є така традиція – готувати на Святвечір бобальки з маком

Подекуди в Україні є традиція на Святвечір замість куті готувати бобальки з маком. Це маленькі пиріжечки, які присмачують, як кутю: медом, маком, родзинками і горіхами. Таку ж страву готують на Маковея.

Бобальки з маком

  • Для тіста: 250 мл води, 20 г дріжджів, 3 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка солі, 2-3 ст. ложки олії.
  • Заправка: 100 г маку, 50 г меду натурального, 100 г горіхів, 100 г води. 
У теплій воді розчинити дріжджі з 1 ст. ложкою цукру та залишити на 15-20 хв, щоб активувалися дріжджі. Додати олію, сіль, цукор, поступово додати борошно, замісити м’яке тісто. Борошна може піти менше. Вкрити, залишити в теплому місті на 30-40 хв, щоб тісто добре підійшло.
Сформувати з тіста ковбаски, розрізати на невеликі шматки, викласти на застелене пергаментом деко, трішки приплюснути (форма круглої палянички – бобальки). Випікати у заздалегідь розігрітій духовці до 180 градусів 25 хв до золотистого кольору, орієнтуйтесь на свою духовку.
Готові палянички можна опустити в окріп на 1 хв. Я цього не роблю. Охолоджені бобальки залити заливкою. Мак заварити та добре перетерти, додати воду, мед, залити паляниці. Кількість води регулюйте, якщо любите рідшу заливку.
Порада господині. Заправити бобальки можна на свій смак. Я заправляю медом, смаженими горіхами та перетертим маком, ще можна додати родзинки, дуже смачно додати горіхи кеш’ю в карамелі та кунжуті (продаються вже готові).
Спробуйте також приготувати:
  • Яке Різдво без пампухів? Чотири рецепти, які дісталися мені від бабусі
  • Смачного вам Святвечора! Десять ідей, що приготувати на Святвечір

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook