Картопляно-рисові зрази
- По 250 г відвареної картоплі та круглого рису, 1 велика цибулина, 2 середні морквини, 4 волоські горіхи, сіль, перець, олія для смаження, борошно або сухарі для панірування (можна без них, котлети добре тримають форму).
- Можна начинити смаженими грибами або тушкованою капустою.
Зварити картоплю, зробити пюре без додавання масла. Злегка обсмажити цибулю і моркву, горіхи подрібнити. Змішати картоплю, варений рис, моркву з цибулею і горіхами, можна додати зелень, посолити, поперчити. З фаршу формувати котлети, обкачати у борошні й посмажити.
Запіканка з рису і кабачків
- 1,5 скл. вареного довгозернистого рису, 2 ч. ложки олії, по 1 цибулині 1 кабачку, 3 яйця, 3/4 скл. тертого твердого сиру.
Розігріти духовку до 180 °С. Змастити форму для запікання олією, застелити пергаментом. Рис змішати з яйцями, тертим кабачком і сиром, обсмаженою на олії цибулею. Викласти у форму, посипати тертим сиром, запікати 30-35 хвилин.
Рисова запіканка
- 2 яйця, 100 г вареної курятини (із супу), 100 г рису, 150 г твердого сиру, 1 цибулина.
Рис зварити, охолодити. Цибулю дрібно порізати, обсмажити до золотистого кольору. Додати порізану курятину, жовтки, перемішати. Білки збити до пухкої піни, змішати з рисом. Половину рису викласти у форму (діаметр 22 см, висота бортів 7 см), зверху – курятину й решту рису. Накрити кришкою або фольгою, запікати у розігрітій до 160-180 °С духовці 40 хвилин до золотої скоринки. Дістати, посипати тертим сиром і поставити на кілька хвилин знову в духовку, щоб він повністю розплавився. Можна їсти відразу. Якщо запіканка постоїть ще 20 хвилин, не буде кришитися під час нарізання. Смакує з овочевим салатом. На другий день можна розігріти у мікрохвильовці – буде, як щойно спечена.
Салат з рисом і курячою печінкою
- 0,5 скл. довгозернистого рису, 350 г курячої печінки, 4 цибулини, 3 яйця, по 1 пучку кропу і зеленої цибулі, 4 ст. ложки майонезу, сіль, перець.
Рис зварити у підсоленій воді, промити під проточною водою. Або підійде варений пропарений рис, він розсипчастий. Цибулю дрібно порізати і посмажити на олії до золотистого кольору. Зелену цибулю і кріп подрібнити, яйця відварити, дрібно натерти. Печінку помити, почистити і відварити у підсоленій воді з лавровим листком та кількома горошинами духмяного перцю, остудити, потерти. Зробити форму: круглу (обрізати півлітрову пластикову пляшку) або прямокутну (зрізати дно із пластикового контейнера). Поставити форму на тарілку, викладати салат шарами, змащуючи кожен майонезом: печінка, смажена цибуля, рис, зелень, яйця. Поставити на 30 хвилин
у холодне місце.
Рецепти з архіву газети “Сім’я і дім”
Радимо також приготувати інші страви з рисом за перевіреними рецептами від господинь:
- Тюфтельки з рисом в томатному соусі
- Сирна запіканка з рисом, гарбузом та яблуками