У кожній країні світу свій люблений гарячий напій. Це неймовірне розмаїття смаків! Можна щовечора готувати новий та насолоджуватися. А можна знайти свій улюблений рецепт і зробити його сімейним. А що сподобається вам? Гарячий шоколад ? Пунш? Марокканський чай? Шотландський егг-ног? Гарячий сидр?
10 напоїв з різних куточків світу
1. Гарячий шоколад, як в Парижі
Любителям солодощів важко уявити, що шоколад прийшов у Європу всього у 16 столітті з Мексики. А ось там його вживали ще Мая 2 тисячі років до н.е.. Іспанські конкістадори звичай пити гарячий шоколад взяли в індіанців, і тоді він мав зовсім інший смак. А ви смачний і сучасний варіант напою можете приготувати вдома.
Інгредієнти:
- 1 плитка шоколаду (120 г).
- 300 мл молока.
- 1 ст.л. коричневого цукру.
Приготування:
- Подрібніть шоколад ножем, на тертці або просто руками.
- Молоко нагрійте в каструлі. До кипіння доводити не треба.
- Введіть у молоко порціями шоколад і мішайте до розчинення.
- Проваріть 3-5 хв, додайте цукор. Швидко розливайте в чашки й насолоджуйтесь.
Класичний гарячий шоколад
2. Марокканський чай з корицею
У світі можна знайти дуже різні традиції чаювання. Якщо вас пригостять традиційним м’ятним чаєм у Марокко, вважайте це символом гостинності й приязні. Вдома ж таким чаєм можна зігрітися й помріяти про нові країни.
Інгредієнти:
- 4 ст.л. зеленого чаю на 1 л води.
- Пучок свіжої м’яти.
- 1 ст.л. тростинного цукру.
- Спеції: кардамон, гвоздика, бадьян.
Приготування:
- Закип’ятіть воду в каструлі.
- Всипте чай, проваріть кілька хвилин.
- Додайте м’яту, кілька зернят кардамону, 1 зірочку бадьяну, 4-5 зірочок гвоздики. За бажанням додайте паличку кориці, цедру апельсина чи кілька частинок лайму.
3. Глінтвейн
Як у кожної господині свій рецепт борщу та узвару, так і в різних закладах і компаніях глінтвейн відрізняється. Почали готувати пряне вино зі спеціями ще у Стародавньому Римі, й тоді дозволити його собі могли тільки заможні римляни. Вживали його холодним та додавали лавровий лист, шафран і мед. Сучасною класикою вважають рецепт глінтвейну з Німеччини.
Інгредієнти:
- 1 пляшка вина (найкраще сухе червоне, але обирайте своє улюблене).
- 1 апельсин.
- 1 яблуко.
- 3 волоських горіхи.
- 2 палички кориці.
- 4-5 зірочок гвоздики.
- 3 горошини духмяного перцю.
- Дрібка мускатного горіха.
- 0,5 ч.л. імбиру.
- 1 зірочка бадьяну.
Приготування:
- Налийте вино в каструлю, додайте нарізаний апельсин та яблуко, а також всі спеції. Горіхи подрібніть і також відправте до каструлі.
- Повільно нагрівайте суміш та проваріть на маленькому вогні 10-15 хв. Вино не має кипіти, а тільки дійти до 70°C, щоб спеції розкрили смак та аромат.
- Одразу ж розливайте в келихи, прикрашайте слайсами апельсина й паличками кориці. Напій слід пити одразу після приготування й не розігрівати повторно.
Що може бути краще, ніж випити ввечері склянку ароматного глінтвейну? Ось рецепт глінтвейну
4. Грог
Цей напій нагадує глінтвейн, але готували його та вживали англійські моряки. Назвали напій на честь Олда Грога — британського адмірала. У 18 столітті морякам видавали порцію рому, через що виникали різні порушення дисципліни. Адмірал Грог наказав розбавляти ром гарячою водою, а також додавати лимон, який був багатим на вітамін С. Напій сподобався морякам та став класичним у всій Європі.
Інгредієнти:
- 0,5 л води.
- 1 лимон.
- 100 г рому або коньяку.
- 1 паличка кориці.
- 2 зірочки гвоздики.
- 1 ст.л. меду.
Приготування:
- Закип’ятіть воду з корицею та гвоздикою, проваріть 5-7 хв та зніміть з вогню.
- Додайте ром, сік половини лимона та мед (можна використати цукор). Вимішайте до розчинення меду.
- Розлийте напій по склянках і прикрасьте паличками кориці та кільцями лимона.
5. Пунш
Спочатку пунш з’явився в Індії та складався з 5 елементів: рому, цукру, лимону, чаю й гарячої води. А вже в 17 столітті рецепт потрапив до Англії й набув поширення.
Інгредієнти:
- 100 г темного рому.
- 500 мл червоного вина.
- 500 мл води.
- 1 ст.л. чорного чаю.
- 2 апельсини.
- 4 зірочки гвоздики.
- 5 шт. кардамону.
- 2-3 палички кориці.
- 100 г цукру або меду.
Приготування:
- Закип’ятіть воду, додайте чай та цукор і проваріть.
- Додайте вино, кардамон, корицю та нарізаний кільцями апельсин.
- Додавайте ром і доведіть до кипіння. Проваріть на невеликому вогні 10-15 хв.
- Процідіть через сито та одразу подавайте. Прикрасьте кільцями апельсина чи яблука та паличками кориці.
6. Гарячий сидр зі США
В Україні звикли пити сидр охолодженим, а ось в Америці на свята полюбляють гарячий сидр з прянощами і навіть святкують День яблучного сидру 18 листопада.
Інгредієнти:
- 1,5 л яблучного соку (можете як зробити його зі свіжих яблук, так і купити).
- 1 апельсин.
- 1 ст.л. цукру.
- Спеції: кориця в паличках, гвоздика, духмяний перець, аніс.
- 200 мл коньяку.
Приготування:
- Налийте сік в каструлю та нагрівайте на невеликому вогні.
- Додайте спеції: 3-4 палички кориці, 3 зірочки анісу, 5 горошин, 7-8 шт. гвоздики та цедру апельсина. Сік апельсина також можна додати в суміш.
- Доведіть суміш до кипіння й проваріть 10-15 хв. Дайте настоятися ще 10 хв.
- Процідіть напій, за бажання додайте алкоголь.
7. Чай з Тибету
Маслянистий напій з гімалайською сіллю — частина життя і цілий ритуал в горах Тибету. Чашкою такого чаю там починають день, частують ним гостей, а в чашках чайсуми вимірюють відстань. За класичним рецептом використовують міцний пуер, настоюють, додають поживне масло яка та молоко. Якщо до Тибету ви не збираєтеся, спробуйте приготувати альтернативний варіант.
Інгредієнти:
- Чай (пуер, чорний або суміш трав).
- 1 л води.
- 100 г молока.
- 50-100 г вершкового масла.
Приготування:
- Закип’ятіть воду з чаєм та проваріть принаймні 5-10 хвилин.
- Додайте молоко та дрібку солі і доведіть до кипіння.
- Процідіть суміш, щоб не лишилося чайного листя та помістіть у чашу для. Додайте тепле масло та збийте напій міксером.
8. Шотландський егг-ног
Традиційний різдвяний напій родом із Шотландії в давнину готували з яєць, елю, меду та спецій. Популярним напій став після трансформації в коктейль бармена Джеррі Томаса з США, де ель змінився на ром.
Інгредієнти:
- 0,5 л молока.
- 200 мл вершків.
- 4 яйця.
- 3 ст.л. цукру.
- 1 ч.л. мускатного горіха.
- 1 паличка кориці.
- 100 мл віскі або бренді, бурбону.
Приготування:
- Змішайте в каструлі молоко, вершки, мускатний горіх та дрібку солі.
- Збийте яйця з цукром. Додайте до молочної суміші та перемішайте.
- Нагрівайте при перемішуванні на середньому вогні. Проваріть напій на малому вогні впродовж 15-20 хв, щоб він став густішим. Важливо не перетримати егг-ног, бо яйця почнуть згортатися.
- Зніміть напій з вогню та порціями при перемішуванні додайте віскі.
9. Чай мате
Чай мате п’ють в різних країнах Південної Америки, а до нас він потрапив з Аргентини. Мате заведено пити спокійно, не поспішаючи й обов’язково з друзями чи родиною. Традиційний чай подають у висушеному гарбузі калебас та зі спеціальним ситечком. Заварюють його декілька разів.
Інгредієнти:
- Чай мате.
Приготування:
- Засипати посуд на третину чаєм мате. Залити водою, нагрітою до температури біля 80°C. Заварювати чай треба кілька хвилин. Якщо у вас немає спеціального посуду, використайте френч-прес, закриту чашку або заварювальний чайник.
- Чай мате треба пити повільно й смакувати кожен ковток. Заварювати той самий чай можна 7-8 разів.
10. Мексиканський чампуррадо
Традиційний напій мексиканців з шоколадом та кукурудзяним борошном. Роблять його у спеціальній дерев’яній ступці та обов’язково готують на День мертвих та інші свята. Напій можна пити й зігріватися або смакувати з чуррос.
Інгредієнти:
- 200 мл води.
- 200 мл молока.
- 100 г темного шоколаду.
- 1 ст.л. кукурудзяного борошна.
- 2 ст.л. цукру.
- 1 паличка кориці.
- 0,5 ч.л. мускатного горіха.
Приготування:
- Змішайте молоко, воду, всипте мускатний горіх та додайте паличку кориці. Доведіть до кипіння на плиті.
- При перемішуванні додайте порціями цукор та кукурудзяне борошно. Суміш почне густішати й ви можете відрегулювати густоту, додавши більше води.
- Шоколад подрібніть та вмішайте порціями. Швидко розлийте чампуррадо в чашки та смакуйте. Зверху можна посипати корицею, шоколадом та зірочками анісу.
А ви любите відкривати нові смаки та куштувати коктейлі в ресторанах? Тоді ця добірка гарячих напоїв стане в пригоді, коли ви вчергове будете гортати меню. Глінтвейн чи грог будуть здаватися чимось більшим за вино з прянощами, адже тепер ви знаєте їх історію. Будь-який напій з добірки — чудовий варіант для вечірки з друзями. Або ж щоб пити й насолоджуватися смачним ввечері та читати книги.
Авторка – Катя Вогник