Страсний Четвер

2 травня – Чистий четвер: що потрібно зробити в цей день

Чистий четвер – один із найважливіших днів Страсного тижня перед Великоднем. Цього дня дотримуються релігійних правил та давніх українських традицій.

Великий Четвер (Чистий Четвер, Страсний Четвер) припадає цього року на 2 травня. Він вважається одним із найважливіших днів Страсної седмиці. У цей день один із учнів Ісуса зрадив його – і наступного дня Спасителя вбили. Тому кожен вірянин намагається сповідатися та причаститися, щоб очистити свою душу від гріхів перед великим святом Воскресінням Христовим.

Що потрібно зробити у Великий четвер

Вночі з середи на четвер українці здавна виготовляли оберіг із солі – робили четвергову сіль або чорну сіль. Для цього потрібно кожному члену родини покласти в мішечок по жмені солі. Господиня прожарює її на пательні та пересипає в новий мішок. Таку сіль зберігають протягом року та використовують за потреби. Наприклад, додають у їжу під час хвороби, миють з нею підлогу, щоб очистити дім від негативу або носять з собою в ладанці, як оберіг.

У Чистий четвер готують чудодійну чорну сіль

З самого ранку, ще до сходу сонця, необхідно помитися. Деякі віряни занурюються у відкриті водойми, пов’язуючи це з Водохрещем, щоб змити з себе всі гріхи та хвороби.

Вранці потрібно відвідати храм на ранкову службу, висповідатися та причаститися. На вечірній службі священники читають Євангеліє, а віряни тримають запалені свічки, які потім несуть додому. Якщо дорогою вона не згасне, то родину чекає щастя та добробут.

Протягом дня господині прибирають оселю, все вимивають й викидають непотрібні речі та сміття. Потім починають займатися випіканням святкових пасок та розфарбовуванням яєць.

Що заборонено робити у Великий четвер

  • У Чистий Четвер не можна співати, танцювати, веселитися та відзначати урочисті події.
  • У церкві не проводять обряди хрещення та вінчання, тому краще перенести їх на інший день, після Великодня.
  • У Чистий Четвер не можна залишати початі справи та неприбраний будинок.
  • Суворо забороняється позичати з дому речі та гроші. Ті, хто просить, намагаються забрати з оселі добробут.

Джерело

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook