Салат «Марсель»
3 відварені курячі філе, 300 г твердого сиру, 6 варених яєць, 1 скл. чорносливу без кісточок, 2 зубці часнику, 300 г моркви по-корейському, 0,5 скл. подрібнених волоських горіхів, 300 г майонезу, сіль, чорний мелений перець.
- Курятину нарізати кубиками.
- Чорнослив залити окропом на 10 хв, воду злити, обсушити, порізати смужками.
- Окремо дрібно натерти білки і жовтки.
- Сир потерти, змішати із сумішшю майонезу і вичавленого часнику.
- Горіхи злегка обсмажити на сухій сковороді, перемішати з морквою.
- На тарілці розкласти чорнослив, зробити майонезну сітку, потім курятину, посолити і поперчити, майонез, моркву з горіхами, сирний шар, білки.
- Змастити майонезом з усіх боків і посипати жовтком. Дати постояти 1 год у холодильнику.
Салат «Респект»
300 г свинини, по 200 г маринованих грибів, картоплі (на бажання) і твердого сиру, 4 яйця, майонез, сіль, перець, домашні сухарики (на бажання), волоські горіхи.
- Свинину запекти або відварити.
- Батон чи білий хліб порізати кубиками і підсушити в духовці або підсмажити у часниковій олії (перед смаженням покласти роздушений ножем зубець часнику).
- Гриби порізати четвертинками, сир і варені яйця – кубиками.
- Змішати свинину, твердий сир, гриби та яйця. Додати майонезу, посолити й поперчити.
- На бажання додати варену картоплю, порізану кубиками. Перед подачею посипати сухариками (на бажання) й подрібненими підсушеними волоськими горіхами.
Салат «Французький»
2 невеликі свіжі огірки, 150–200 г свіжої капусти (краще пекінської), 5–6 стебел зеленої цибулі, 200 г копченого м’яса, 250–300 г маринованих грибів, жменя арахісу смаженого, майонез.
- Усе порізати соломкою, розкласти в тарталетки шарами: капуста, гриби, копчене м’ясо, огірки, цибуля.
- Перед подачею на стіл зверху полити майонезом, можна посипати арахісом. Кожен гість сам перемішує французький салат. Якщо його перемішати заздалегідь, він втратить смак.
Суфле «Повітряна таємниця»
0,5 л кефіру або йогурту, 200 г сметани, 50 г цукру, 1 ст. ложка желатину, 1 п. ваніліну, 100 мл води, 50 г шоколаду.
- Желатин замочити в холодній воді, а коли набрякне, підігріти на малому вогні або в мікрохвильовці, трохи охолодити.
- Сметану збити з цукром 5 хв, додати кефір кімнатної температури (або йогурт), ванілін і, збиваючи, повільно влити желатин. Збивати 2 хв.
- Розлити у формочки, стаканчики або креманки і поставити в холодильник на 4–5 год. Посипати тертим або прикрасити фруктами.
Сирні кошики із печінковим сюрпризом
200 г грибів (морожених або консервованих), 300 г вареної печінки, 1 свіжий огірок, 100 г твердого сиру, майонез (можна змішати з гірчицею або вичавленим зубцем часнику). Для кошиків: 150 г сиру.
- Гриби порізати пластинками і (якщо вони морожені) посмажити до готовності.
- Огірок і печінку порізати дрібною соломкою, сир крупно потерти. Змішати всі складники, посолити, поперчити, заправити майонезом.
- Викласти у кошики із твердого сиру. Розігріти духовку до 200 °С. Деко застелити пекарським папером. Дрібно натерти сир (або використовувати великий тонкий шматок), викласти на деко у формі кіл. Запікати 4–5 хв (розплавити сир).
- Обережно знімати кожен кружечок і, поки сир теплий, формувати кошичок, викладаючи його на дно перевернутої чарки (діаметром 3 см) і притискаючи до стінок.
- Кошички досить крихкі, тому зберігати їх акуратно. Начиняти кошички безпосередньо перед застіллям.
Суперпростий кекс
0,5 скл. кефіру, 1 скл. цукру, 100 г маргарину, 2 яйця, 1 п. ванільного цукру, 1 ч. ложка соди, 2–2,5 скл. борошна, родзинки, горіхи.
- Кефір змішати з цукром, додати яйця, збити.
- Влити розтоплений маргарин (або олію), додати погашену соду, борошно, перемішати. Тісто не має бути надто густим.
- Додати родзинки (обваляти у борошні), горіхи. Випікати у формі, змащеній маслом і посипаній манкою, 25–30 хв.
М’ясний торт «Свято в домі»
Для коржів: 350–400 г курячого фаршу, 3 яйця, 400 мл молока, 2 ст. ложки олії, 1 ч. ложка мускатного горіха, сіль, 200 г борошна. Для начинки 1: 1 морквина, 300 г печериць, 2–3 ст. ложки майонезу, 1–2 зубці часнику. Для начинки 2: 200 г плавленого сиру (з пряними травами), 1–2 ст. ложки жирних вершків (або майонезу). Для прикраси: 200 г плавленого сиру, 1–2 ст. ложки жирних вершків (або майонезу).
- У курячий фарш вбити яйця, додати молоко, борошно, сіль і мускатний горіх, добре перемішати. Тісто має вийти за консистенцією, як на оладки. Смажити млинці із двох боків до готовності.
- Моркву натерти і обсмажити до м’якості на олії. Гриби дрібно нарізати й тушкувати до випаровування рідини. З’єднати моркву з грибами, вичавленим часником і майонезом.
- Плавлений сир збити з вершками (щоб добре мазалися).
- На тарілку викласти шарами: млинець, морквяно-грибну суміш, млинець, плавлений сир, шматочки помідора. Повторювати, доки закінчаться млинці. Поставити на ніч у холодильник, вкривши плівкою.
- Торт зверху і з боків змастити сумішшю плавленого сиру і вершків. Прикрасити зернами граната або овочевими квітами.
- Можна змастити майонезом, посипати тертим сиром (200 г), запекти у духовці (до розплавлення сиру).
Картопля з грибами у вершках
1 кг картоплі, 1 цибулина, 300 г печериць, 250 г вершків, спеції, 100 г твердого сиру.
- Картоплю нарізати кружальцями, цибулю соломкою, гриби половинками (великі четвертинками). Покласти в горщик шарами. Спочатку картоплю, потім цибулю і гриби.
- Шари розподілити так, щоб вийшло по два шари картоплі, цибулі та грибів в одному горщику.
- Приготувати заливку. У вершки додати сіль, перець і спеції. Залити кожен горщик.
- Поставити горщики в розігріту до 200 ОС духовку і готувати 30–40 хв.
- Хвилин за 5 до готовності посипати тертим сиром, і залишити в духовці.