Пиріг з капустою може бути не тільки простим у приготуванні, а й дуже красивим! Тісто для цієї плетінки – на кефірі. Воно пухке, м’яке та довго не черствіє. Тісто підходить як для несолодкої, так і солодкої випічки.
Пиріг-плетінка з капустою
- 250 мл теплої води, 15-20 г дріжджів (або 5-6 г сухих), 450 г борошна, 2 ст. ложки цукру (для солодкої – 6 ст. ложок), 1 яйце, 6 ст. ложок олії, 1 ч. ложка солі.
- Начинка: тушкована капуста з овочами. Або солодка начинка.
Приготування опари
У теплому кефірі розчинити дріжджі, додати 1 ст. ложку цукру, 7-8 ст. ложок борошна (з загальної кількості) розмішати до однорідності, вкрити та залишити на 20-30 хв підійти опарі.
Тісто
В опару додати яйце, сіль, олію, цукор, поступово просіяне борошно, замісити м’яке тісто (тісто може бути трішки липке) борошном не забиваємо, тісто вибродить та буде еластичне. Вкрити плівкою та залишити підходити в теплі до збільшення в 2-3 рази. Тісто дуже гарно росте.
Розділити тісто на дві частини, вкрити та залишити відпочити 10 хв. Розкачати в прямокутник, посередині викласти начинку, краї нарізати смужками по 1,5 см. почергово загорнути досередини, щоб утворилася косичка, краї акуратно защепити.
Випікати в розігрітій духовці до 200 30 хв до золотистого кольору, орієнтуйтесь на свою духовку. Випікаю з парою, на дно духовку ставлю посуду з водою та нагріваю разом з духовкою.
Порада господині
Це тісто можна замішувати безопарним методом (дріжджі розчинити в теплому кефірі , залишити активуватися, тоді додати решту інгредієнтів та замісити тісто).
Рецепт і фото Тетяни Петришиної
Радимо також випробувати інші перевірені рецепти пирогів від господинь:
- Пиріг з капустою. Рецепт і майстер-клас формування
- Пиріг з картоплі і гречки з мастеґою (мачанкою). Дуже давній галицький рецепт
Post Views: 24