З цієї порції виходить багато бубликів, раджу робити половину. Бублики з повної порції випікаються в чотири заходи, за цей час тісто перекисає.
Такі бублики краще смакують свіжі. Тому якщо вам посмакувати – вистачить і пів порції (вийде 9-10 бубликів по 100 г), а якщо сім’я велика – замішуйте цілу порцію тіста.
Бублики можна робити меншими, тоді більша кількість буде. Стандартом за ГОСТом вважаються бублики вагою від 50 до 100 г. Я звикла до великих, як у дитинстві.
Бублики, як у дитинстві
- На 20 великих бубликів: 150 мл теплої води, 12 г сухих дріжджів (4 ч. ложки без гірки), 1 ч. ложка меду, 4 ст. ложки цукру, 400 мл молока, 60-70 г м’якого масла, 2 яйця, 1 п. ванільного цукру (10 г), 2 ч. ложки солі, 3 ст. ложки олії, 1 кг борошна ( + 100 г може піти).
-
Для заварювання бубликів: 1,5 л води (приблизно), 1 ст. ложка цукру з гіркою, середня каструля (краще по одному заварювати).
У теплій воді розчинити дріжджі, додати 1 ч. ложку меду, залишити до «шапочки» активуватися дріжджі. У тепле молоко додати цукор, ванільний цукор, яйця, м’яке масло, олію, активовані дріжджі, розмішати, додати просіяне борошно, замісити тісто. Тісто має буде щільне та еластичне, гарно тримати форму. У мене на 1/2 порції іде 530 г борошна, борошно буває різне. Мисочку змазати олією, тісто вкрити плівкою, залишити підійти на 1-1,5 год, до збільшення в 2-3 рази.
Поділити тісто на кульки по 90-100 г, підкатати щільно, вкрити плівкою та залишити відпочити на 20 хв. Тим часом поставити воду і цукор кип’ятити.
Розкачати легенько в кружок , пальцем зробити дірочку всередині, взяти в руки та легенько розтягнути тісто в мотузку по кругу двома руками (ніби кермо тримаємо в руках). Тісто розтягується легенько (товщина приблизно як палець).
Опустити бублик в киплячу воду верхом вниз на 15-20 секунд. За цей час краще перевернути бублик, щоб обварився з двох сторін. Обережно вийняти шумівкою.
Викласти на застелене пергаментом деко від духовки, відразу посипати маком/кунжутом (залишити відстань 1 см між бубликами). Випікати в розігрітій духовці до 220-240 С 20-25 хв до золотистого кольору.
Рецепт і фото Тетяни Петришиної
Радимо приготувати бублики також за іншими рецептами:
- Бублики з сиром “Експрес-ватрушки”
- Смачно, як у дитинстві: старий рецепт печива на смальці
Post Views: 86