Салат з кабачків з оселедцем
3 кг кабачків кубиками, 1,5 кг моркви потертої, 1,5 кг цибулі кубиками, 0,5 л олії, 1,5 ст. ложки солі – тушкувати. Коли овочі стануть м’якими, додати: 3 великі розморожені оселедці, порізані кубиками, 0,5 л томатної пасти, 200 г цукру, 0,5 ч. ложки червоного перцю, 1 п. приправи “До риби”, 200 г оцту. Тушкувати 45 хв. Розкласти у стерильні банки і закрутити. Вихід – 11 банок по 0,5 л. Виходить дійсно смачний салат. Рецепт Ірини Бабич-Лісної
Салат з кабачків з печерицями
3 кг кабачків півкільцями або кубиками, 2 ст. ложки з чубком солі. Перемішати, дати постояти 40-50 хв, час від часу помішувати. Злити сік. Додати 1,5 кг печериць пластинками. Маринад: 200 г олії, 200 г цукру, 150 г оцту, 2 б. соусу “Сацебелі” (“Руна”). Маринад змішати з кабачками і печерицями, варити 30 хв. Додати 2 головки часнику вичавленого часнику, варити ще 10 хв. Розкласти в стерильні банки і закрутити, вкутати на ніч. Вихід – 4 л.
Помідори з листям моркви
5 л води, 20 ст. ложок цукру, 5 ст. ложок солі, 300 мл оцту. На дно банки: листя моркви, лавр, перець горошком, помідори, залити маринадом, стерилізувати банки 1 л – 10 хв. Закрутити.
Салат “Огірки ніжинські з морквою”
4-5 кг огірків, 100 г олії, 200 г цукру, 200 г оцту, 5 ст. ложок солі, 2 ч. ложки гірчиці зернами. 5 великих морквин відварити, 5 цибулин кружечками. Усе перемішати і залишити на 4-5 год. Розкласти у стерилізовані банки. Стерилізувати банки – 20 хв. Вихід – 10 банок. Рецепт Ірини Бабій
Салат з огірків з печерицями
- Об’єм склянки – 250 мл.
- 2 кг огірків (корнішонів або порізати брусочками як пів пальця), 0,5 кг печериць (маленьких), 7-8 перчин різного кольору, 3-4 цибулини.
- Маринад: 3 скл. цукру (можна зменшити кількість на 1 скл., бо виходить солодкуватий, але тоді збільшити кількість води на 1 скл.), 3 скл. води, 1,5 скл. оцту.
Гриби якщо великі – порізати на 2 або 4, перець – на 4-6 частин, цибуля – півкільцями. 10 склянок води, 1 скл. солі – перемішати, щоб розчинилася. Овочі замочити у цій воді на 2 години, періодично помішувати. Злити воду. На дно банки покласти петрушку, кріп, наповнити банки овочами, залити гарячим маринадом, стерилізувати банки 0,5 л – 10 хв, 1 л – 15 хв. Готовий салат можна взимку вживати таким чином: злити маринад і заправити овочі майонезом. Можна додати цвітної капусти. Замість печериць можна дати оливки. Дуже смачний салат.
Салат з кабачків з приправою для моркви по-корейськи
4 кг молодих кабачків, по 0,5 кг моркви і цибулі, 200 г оцту, 200 г олії, 200 г цукру, 100 г солі, 1 ч. ложка меленого перцю, 1 п. (20 г) приправи до салату “Морква по-корейськи”. Можна додати ще 6-7 перчин (соломкою).
Кабачки порізати кільцями (можна ще на 2 або на 4 частини розрізати або соломкою), цибулю – півкільцями, моркву потерти. Додати всі спеції, перемішати, залишити на 2-3 год. Розкласти у банки по 0,5 л, стерилізувати 15 хв. Рецепт Марії Геник
Помідори з ізюмом
1 кг помідорів (ошпарити, зняти шкірку, розрізати на 4 частини), 2 цибулини кубиками, 2 зубці часнику вичавити, 3 ст. ложки ізюму білого (заздалегідь запарити) – усе перемішати і варити 10 хв. Додати: 1 ч. ложку солі, 0,5 ч. ложки перцю, 3 шт. гвоздики, 80 г оцту, 150 г цукру, 1 ч. ложку гострого карі. Варити 40 хв, розкласти у стерильні банки, закрутити. Рецепт Зоряни Усачук
Салат з огірків “По-корейськи”
3 кг огірків кружечками, 1 кг моркви потертої як для салату по-корейськи, 200 г цукру, 200 г олії, 200 г оцту, 2,5 ст. ложки солі, 1 головка часнику, 1 п. приправи для моркви по-корейськи. Усе перемішати, залишити на 2 год. Розкласти у банки по 0,5 л і стерилізувати 10 хв, закрутити. Вихід – 8 банок по 0,5 л. Рецепт Марії Геник
Салат зі скумбрією
3 кг скумбрії (розмороженої, без кісток і шкіри, кубиками), 1 кг цибулі, 1 кг моркви, 2,5 кг кабачків або баклажанів кубиками, 500 г томатної пасти, 250 мл олії, 100 г оцту, 200 г цукру, 1 ст. ложка солі, 30 г приправи до риби, 30 г приправи карі, перець мелений (приправи пробуйте на свій смак). Морква, цибуля, олія – варити 25 хв. Додати кабачки, довести до кипіння, додати все решта, довести до кипіння, додати рибу. Варити 45 хв. Розкласти в банки і пекти в духовці 40-60 хв, закрутити.
Огірки “Дракони”
4 кг огірків, 1 скл. олії, 1 скл. цукру, 1 скл. оцту, 2 ст. ложки меленого перцю, 100 г солі (3 ст. ложки з чубком), 2 головки часнику вичавленого, зелений кріп порізаний – перемішати і залишити на 3 год. Розкласти у банки, стерилізувати 30 хв, закрутити.
Салат з цвітної капусти в аджиці
2 кг цвітної капусти, 700 г перцю, 1,7 кг помідорів перемолоти, 5-6 зубців часнику вичавити, 1 гострий перець подрібнити, 60 г солі, 125 г цукру, 100 г оцту, 1 скл. олії, 1 пучок петрушки.
Капусту розібрати на суцвіття, опустити у киплячу воду на 3 хв (зварити до напівготовності), охолодити. Усе змішати, варити 30-35 хв з моменту закипання, розкласти у стерилізовані банки, закрутити, перевернути догори дном, вкутати.
Салат з огірків у томаті
5 кг огірків (зі шкіркою порізати, як на салат), 3 ст. ложки солі – перемішати, залишити на 1 год, зцідити сік і додати: по 200 г олії, оцту і цукру, варити 30 хв, додати 0,5 л томатної пасти, 3 голови часнику, 1 ч. ложку перцю – варити 20 хв. Розкласти у банки і стерилізувати 20 хв. Рецепт Мирослави Мельник
Салат з огірків
0,5 кг моркви, 0,5 кг цибулі – протушкувати. Додати 4 кг огірків, 0,5 кг перцю, 0,5 кг помідорів, 3 ст. ложки солі, 200 г цукру, 200 г олії, 200 г оцту – перемішати, залишити на 2 год. Розкласти у банки. Стерилізувати банки по 1 л – 30 хв, закрутити. Рецепт Христини Кливак
Салат мікс з печерицями
1 кг печериць пластинками, 1 кг баклажанів кубиками, 1 кг помідорів кубиками, 0,5 кг перцю шматочками, 0,5 кг цибулі кубиками, 0,5 кг моркви потертої, 250 мл олії, 1 ст. ложка солі, 150 г цукру, 80 г оцту.
Вага без шкірки. Усе порізати, скласти в каструлю (крім оцту), довести до кипіння, варити 40 хв, додати оцет, варити 5 хв, розкласти у стерильні банки, закрутити, перевернути, вкутати. Вихід – 8 банок по 0,5 л. Рецепт Наталії Ланцути
Салат “Ніжинський” з великих огірків з томатом
4 кг великих огірків (шкірку обрізати, порізати кільцями), 12 середніх цибулин, 1 ст. ложка солі – вимішати, залишити на 1 год. Додати: 250 г томатної пасти або соусу, 250 г цукру, 300 г олії, 0,5 ст. ложки паприки – варити 25 хв, додати 200 г оцту і варити ще 5 хв. Розкласти у банки і стерилізувати 30 хв. Закрутити. Вихід – 4,5 л. З малих огірків – не такий соковитий салат. Рецепт Уляни Беляєвої
Салат з кабачків і моркви
2 кг кабачків, 2 морквини, 0,5 скл. олії, 0,5 скл. оцту 9%, 125 г томатної пасти, 2 ст. ложки солі, 0,5 ч. ложки чорного меленого перцю, 25 г часнику.
Кабачки потерти або дуже тоненько порізати (найкраще – на шатківницю для капусти). Моркву потерти. У каструлю покласти олію, оцет, пасту, цукор, сіль, перець – довести до кипіння і додати кабачки з морквою. Варити 10 хв від закипання, додати часник, варити ще 10 хв. Розкласти у стерилізовані банки, закрутити, перевернути, вкутати. Вихід – 5 баночок по 0,5 л. Рецепт Оксани Романчук
Салат з капусти з овочами
Салат з квасолею і мисливськими ковбасками
- 1 кг мисливських ковбасок, 1 кг перцю, 1 кг цибулі соломкою, 1 кг квасолі (молодої звареної до готовності), 1 кг помідорів мелених, 100 г цукру, 350 г олії, 100 г оцту, 2 ст. ложки солі, 1 головка часнику.
Салат з кабачків з печерицями і перцем
Салат з буряка з кабачком
Салат без оцту
- 1 кг моркви на корейську терку, 1 кг перцю червоного, 1 шт. чилі, 700 г цибулі, 3 кг помідорів, 250 г олії, 80 г солі (кам’яної), цукор 1,5 скл. (250 мл). Приправи: коріандр – 1 ст. ложка, гвоздика – 5 штук, духмяний перець, чорний, паприка – по 1 ст. ложці.