Журавлина – унікальна лісова ягода. Її цілющі властивості обумовлені присутністю в ягоді безлічі органічних кислот (лимонної, бензойної, хінної) та вітамінів. До того ж у журавлині є пектин та мінеральні речовини (калій, кальцій, фосфор, телур, марганець, йод), а також бензойна кислота, яка підсилює дію антибіотиків. Ця кисла ягода багата на актиоксиданти, які сповільнюють процес старіння. Регулярне вживання журавлини у будь-якому вигляді добре позначається на роботі кровоносної та сечостатевої систем, шлунково-кишкового тракту. Мало того, дослідженнями підтверджено, що журавлина перешкоджає утворенню карієсу та запальних процесів у роті.
Ягоди журавлини – джерело вітаміну С, який так потрібний нашому організму під час застуд та інфекцій. Крім того, у складі журавлини є доволі рідкісний вітамін РР, а тому як засіб для підвищення імунітету ця ягода немає рівних. Варто зважати на те, що вітаміни С руйнується під час кип’ятіння, тому якщо готуєте, приміром, морс, ягоди не відварювати. Журавлинні морси і компоти рекомендують заживати під час застуди. Ці ягоди мають жарознижувальний ефект, добре втамовують спрагу й виводять токсини з організму, які нагромадилися під час хвороби. А ще журавлинний сік із медом допомагає відкашлюватися і боротися з ангіною.
Ця кисла ягода дуже корисна для людей, які мають проблеми з серцем та судинами, адже журавлина знижує рівень шкідливого холестерину у крові і бореться із гіпертонією. Зниження тиску відбувається завдяки сечогінному ефекту, до того ж журавлинний сік не вимиває з організму корисний кальцій, який зміцнює судини. А ще ця ягода може успішно замінити кухонну сіль, яку рекомендують обмежувати при серцево-судинних недугах та проблем із зайвою вагою. Замість солі додавайте у страви ягоди або сік, тоді їжа не буде прісною.
Крім того, у складі журавлини є фітонциди, або як їх ще називають – природні антибіотики. Тому цю ягоду часто використовують для профілактики розладів шлунка і кишківника, а також при циститі.
Завдяки великій кількості корисних речовин журавлина входить до складу багатьох рецептів народної медицини.
Проти застуди
Якщо тривалий час тримається кашель, потрібно змішати 3 ст. ложки яблучного оцту та 0,5 скл. меду, додати 1 ч. ложку соку алое. Заживати по 2 ст. ложки тричі на день перед їдою та 1 ст. ложку на ніч. Це сприяє швидкому одужанню. Коли болить горло – полоскати його щогодини розчином 1 ч. ложки яблучного оцту в 1 скл. води. Останню порцію розчину проковтувати, щоб знезаразити все горло.
Проти астми
Сік журавлини з’єднати з алое, лимоном, цибулею, чорною редькою, червоним буряком, медом і 96% харчових спиртом. Дотримуйтеся пропорції 1:1 для всіх компонентів. На бажання можна додати цукор до смаку. Засіб зберігати у холодильнику і вживати перед їдою по 2 ст. ложки. Бальзам хороший і як профілактичний засіб.
Проти шкірних захворювань
Для приготування мазі треба вичавити сік з 2–3 ст. ложок журавлини, з’єднати його з вазеліном і ланоліном. Засіб зберігати у холодильнику й використовувати при свербінні, гнійних запаленнях та підвищеній пітливості.