Лікування раку простати

Рак простати – друга за частотою пухлина у чоловіків після раку легенів. Але в державах із розвиненою медициною помирають від цієї патології все рідше, а показники десятирічного виживання досягають 98-99%.

Рак простати – друга за частотою пухлина у чоловіків після раку легенів, а в країнах з низькою поширеністю куріння це найчастіше онкологічне захворювання. Але в державах із розвиненою медициною помирають від цієї патології все рідше, а показники десятирічного виживання досягають 98-99%. Успішне лікування раку простати за допомогою новітніх методик можливе навіть на останній стадії онкопатології.

Хірургічне лікування

Більшості пацієнтів операції з видалення простати достатньо для повного лікування захворювання.

У стандартному варіанті лікарі виконують відкриту простатектомію, через великий розріз на животі або промежини. Вона дуже травматична, тому пацієнти втрачають багато крові та довго відновлюються після хірургічного втручання.

Але у сучасних клініках видалити пухлину можна малоінвазивним способом. У розвинених країнах перевагу надають лапароскопічній простатектомії, яка виконується через кілька коротких розрізів, тонкими довгими інструментами. Під час такої операції руки хірурга знаходяться поза тілом пацієнта. Втручання виконується під контролем мініатюрної відеокамери із освітленням.

У деяких центрах здійснюється робот-асистована простатектомія за допомогою Da Vinci Robot. Роботизована операція ще безпечніша.

При місцевопоширеному раку для візуалізації пухлини та метастатичних вогнищ лікарі використовують радіонавігацію та флуоресцентну діагностику. В результаті вони можуть видалити новоутворення повністю разом з усіма метастазами, скоротивши ризик рецидиву до мінімуму.

Променева терапія

Радіотерапія пухлини є привабливою для багатьох пацієнтів тим, що вона нетравматична і не потребує відновлення, як після операції. Опромінення рідше викликає еректильну дисфункцію та нетримання сечі. Як і операція, вона застосовується в рамках радикального лікування – тобто ставить за мету повне позбавлення пацієнта від онкопатології.

Крім переваг, променева терапія має й недоліки у порівнянні з хірургією. Вона не виліковує супутню гіперплазію передміхурової залози і не дозволяє провести морфологічне дослідження пухлини та лімфовузлів. Лікування займає більше часу: курс опромінення триває близько півтора місяця.

Але показники виживання пацієнтів після радіотерапії такі самі, як після операції, тому вона вважається рівноцінною альтернативою хірургії. Проблема тривалого лікування в розвинених країнах вирішена: при неагресивних пухлинах, на які припадає більшість випадків раку простати, за допомогою високоточного обладнання доставити необхідну дозу радіації можна лише за кілька сеансів.

Брахітерапія – ще один варіант опромінення, за допомогою якого можна вилікувати рак. Воно не дистанційне, а контактне. Це інвазивне лікування: радіоактивні гранули доставляють в простату за допомогою голок. Зате вилікувати рак можна швидко: досить 2-3 процедури. Лікування безпечніше, тому що радіація на шляху до пухлини не проходить через здорові тканини.

Лікування метастатичного раку простати

Після появи віддалених метастазів радикальні операції та променева терапія не використовуються. Основа лікування – системні методи:

  • хіміотерапія;
  • гормональна (андрогендеприваційна) терапія.

У розвинених країнах також застосовується радіонуклідне лікування препаратами, що містять радіоактивні лютеції або актини. Їх приєднують до ліганду, який здатний накопичуватися в пухлинній тканині за рахунок приєднання до простатспецифічного мембранного антигену (ПСМА). Ці білки є лише у ракових клітинах, тому здорові тканини внаслідок процедури практично не ушкоджуються.

Радіолігандна терапія працює навіть після втрати чутливості пухлини до гормональної та хіміотерапії.

Ви можете пройти діагностику та лікування раку простати в одному з німецьких онкологічних центрів. Скористайтеся сервісом Booking Health, щоб порівняти вартість лікування у різних клініках у Німеччині та забронювати медичну програму за вигідною ціною. Ми організуємо вашу поїздку, а вам залишиться лише зосередитись на відновленні свого здоров’я.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook