У кухні, мабуть, найчастіше засмічується злив у раковині. Це не дивно, адже ми щодня миємо посуд і в стічну трубу потрапляють залишки їжі та жир, який застигає на тубах. І з часом вони забиваються.
Різні хімічні засоби, рідини та порошки, допомагають прочистити труби. Але я вже не від одного сантехніка чула, що вони шкодять водостічній системі. Адже очищуючи труби, перетворюються на нерозчинні речовини, схожі на пісок, і назавжди залишаються в трубах, ще більше їх засмічуючи.
Та є спосіб очистити труби без шкоди для них. Причому дорогих засобів для цього не потрібно. Усе необхідне зазвичай є на кухні у кожної господині. Знадобиться по половині склянки соди та оцту і ще каструля окропу. Потрібно засипати соду у зливний отвір, залити оцет і накрити злив тарілкою на 30 хв. Коли пів години мине, залити все кількома літрами окропу.
Цей засіб чудово прочищає не сильно засмічені труби. Найкраще його використовувати, щойно починаєте поміщати, що вода повільно зливається. Або робити регулярно – один раз на тиждень. Зауважте: чищення труб содою з оцтом та окропом підходить тільки для кухні, а для ванни ні: керамічний умивальник може тріснути від кип’ятку!
Найкраще для боротьби із засміченням труб регулярно проводити профілактику. Просто раз на тиждень у зливний отвір засипати 1 ст. ложку гірчичного порошку і виливати один чайник окропу. Гірчиця чудово видаляє жирний наліт на трубах і при цьому є дешевим та екологічно чистим засобом. Річ у тому, що в гірчичному порошку міститься лецитин – чудовий емульгатор. Ось він і змиває жир внаслідок емульгування. А взагалі гірчиця відмиває жири не тільки завдяки емульгуванню лецитином, а й за рахунок гідролізу липазою. А далі вже частково гідролізовані жири змиваються самі ще мають емульгуючі властивості.