Опеньки на зиму: мариновані, солені, в томаті, ікра, солянка, салат і паштет

Опеньки найдоступніші з усіх грибів. У лісі їх вдосталь, а на ринку в сезон коштують недорого. Але не треба їх недооцінювати!. З опеньків на зиму можна приготувати багато різної смакоти. До вашої уваги 10 перевірених рецептів консервування опеньків.

Солені опеньки (рецепт Лариси ПОШПУР)

  • На 3 л варених опеньків 0,5 л солі, лавровий лист, суміш перців.

Опеньки 1 раз відварити, промити. На 3 л таких грибів 0,5 л солі, лавровий лист, суміш перців. Зберігати в 10-літрових керамічних бочечках, можна в емальованому відрі, поклавши наверх марлю. Перед споживанням замочити на ніч в великій кількості води і на другий день відварити, як звичайно варите опеньки. Такі гриби мають і смак, і запах свіжих.

 

Опеньки в томаті (рецепт Олени ВОЙТЮК)

  • 2 кг варених опеньків, по 1 кг цибулі і вареної моркви, 1 л томатного соусу, чорний перець, грибна приправа, олія для смаження.

2 кг варених опеньків всипати у чавунну каструлю. На олії притушкувати 1 кг цибулі (порізати кубиками), щоб була біла, і 1 кг вареної тертої моркви. Додати до опеньків. Вимішати і додати 1 л томатного соусу, чорний перець, грибну приправу. Все вимішати і тушити на малому вогні 30 хв, помішуючи. Викласти у банки і стерилізувати 30 хв.

Мариновані опеньки нашвидкуруч (рецепт Лариси ПОШПУР)

  • Відварені гриби. На 1-літрову банку грибів: 1-2 лаврові листки, 2–3 шт. духмяного перцю, 1 ст. ложка цукру, 1 ч. ложка солі, 50 мл оцту, вода.

Відварені гриби скласти в літрову банку, поміж ними покласти 1-2 лаврові листки, 2–3 шт. духмяного перцю, зверху 1 ст. ложку цукру, 1 ч. ложку солі, 50 мл оцту. Долити водою і стерилізувати 20-25 хв , потім закрутити і вкутати.

Смачний салат з опеньків з кетчупом чилі (рецепт Лариси ПОШПУР)

  • 2 л відварених грибів, 1 кг цибулі, 200 г олії, 100 г цукру, 1,5 ст. ложки солі, 50 мл оцту, 300 г кетчупу чилі, 150 мл томатного соусу.

1 кг цибулі протушкувати 10 хв на 200 г олії. Додати 100 г цукру. Додати 2 л відварених грибів (якщо дуже великі, порізати на менші шматочки), 1,5 ст. ложки солі, 50 мл оцту, 300 г кетчупу чилі, 150 мл томатного соусу. Протушкувати все разом 20 хв. Розкласти у банки, стерилізувати 20 хв. Виходить 6 банок по 0,5 л і 1 баночка по 0,3 л.

Ікра з опеньків на зиму без стерилізації (рецепт Ірени)

  • 2 кг опеньків, по 0,5 кг моркви і цибулі, 400 мл олії, 15 шт. горошин чорного перцю, 2 ст. ложки оцту (9%), 2-3 лаврових листки, сіль, перець. 

Проварити гриби, обсмажити цибулю і моркву на половині олії, все разом перемолоти. Протушкувати близько 1 год, додавши горошини перцю, сіль, лавровий лист, чорний мелений перець і решту олії, постійно помішуючи. Потім влити оцет (на цьому етапі можна додати 4–6 зубців часнику) і протушкувати ще 10 хв.  Готову ікру розкласти у стерильні банки і закрутити стерильними кришками.

Опеньки консервовані з томатом (рецепт Тетяни Турчиної)

  • 2 л варених грибів, 0,5 л томатного соусу, 1,5 скл. олії, 250 г цибулі.

Цибулю дрібно порізати і протушкувати. Додати варені гриби, решту складників, сіль за смаком, тушкувати в каструлі 40-45 хв. Потім розкласти в банки і стерилізувати 20-25 хв.

Солянка з опеньками (рецепт Світлани Заєц)

  • 1 відро сирих опеньків, 5 кг капусти, 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 200 г оцту, 0,5 л олії, 3 лаврових листки, перець, сіль.

Опеньки зварити і порізати. Капусту, моркву, цибулю нашаткувати і тушкувати в олії 20 хв. Потім змішати з грибами, розкласти у банки і стерилізувати 30 хв.

Грибний паштет (рецепт Людмили ГРАБАР)

  • 3 л варених грибів, 2 кг перцю, 1 кг цибулі, 2 головки часнику, 0,5 кг моркви, 1 кг помідорів або 200 г томату, 1-2 стручки гіркого перцю, 1 л олії, 50 г оцту, сіль.

Стушкувати всі овочі окремо, перемолоти. Змішати з меленими грибами, варити разом 1,5 год. Потім розкласти у банки і стерилізувати 30 хв. Виходить 6 л ікри.

Салат з опеньків (рецепт Мар’яни МАКОГОН)

  • 3 л варених грибів, 2 кг перцю, 1 кг цибулі, 350 г томатної пасти “Чумак”, оцет, перець, сіль за смаком.

Перець і цибулю порізати соломкою, додати гриби, спеції, тушкувати на малому вогні 1 год. Вкінці додати томатну пасту і ще трохи проварити. Розкласти у 0,5-літрові банки, стерилізувати 1 год.

Паштет з опеньків (рецепт Галини МАЦЮК)

  • 3 л варених грибів, 200 г олії, 5 великих цибулин, 0,5 л томату, 100 г оцту, 150 г цукру, сіль, перець, 1 гіркий перець, 1 головка часнику.

Гриби з олією тушкувати 20 хв. Додати посмажену цибулю, томат, мелений перець, оцет, цукор, сіль, перець. Тушкувати 10 хв, вкінці додати часник. Розкласти у банки, стерилізувати 40 хв.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook