Користь вітаміну С перебільшена?
Багато людей помилково вважають, що найкращим засобом для профілактики вірусів та інфекцій є вітамін С. Наукова спільнота вже давно спростувала цей міф – додаткове споживання б вітаміну С, не захистить вас ні від грипу, ні від застуди.
Все почалося з популярного науковця Лайнуса Полінга, який і відкрив вітамін. Він з усіх сил популяризував своє відкриття, і хто ж не повірить подвійному нобелівському лауреату?
Але наука не стоїть на місці. Подальші дослідження встановили, що вітамін С не зменшує частоту застуд в населення. Так, він може скоротити тривалість захворювання приблизно на 15%, але для цього достатньо споживати добову дозу. Але передозування вітаміну С негативно впливає на здоров’я – у людини, яка вживає понад 2 грами цього вітаміну на добу, можуть з’явитися симптоми отруєння, головний біль та безсоння. Окрім цього, надмірна кількість цієї сполуки в організмі удвічі підвищує ризик утворення ниркових каменів.
Насправді ж людині достатньо лише 75 – 90 міліграмів вітаміну С на добу – цю необхідну кількість ми вже засвоюємо за допомогою споживання фруктів і овочів. Тож це ще одна причина, чому ваше харчування повинно бути здоровим та збалансованим.
Протилежна ситуація з вітаміном D, який якраз таки й відповідає за зміцнення нашої імунної системи і допомагає профілактувати частоту захворювань, але якого так не вистачає у похмуру погоду.
Відомо, що українці (а особливо мешканці західних областей) найчастіше страждають від нестачі йоду і вітаміну D. Тож для того, аби покращити імунітет, необхідно заповнити саме цю прогалину.
Дослідження доводять: вживання вітаміну D впливає на імунітет
У 2009 році американські вчені провели масштабне дослідження, у якому обробили дані про 18 883 людини. Дослідники шукали можливий зв’язок між рівнем вітаміну D в організмі й ризиком виникнення респіраторних інфекцій.
Результати показали, що люди з низьким рівнем вітаміну D в крові частіше страждають від інфекцій дихальних шляхів у порівнянні з людьми з нормальними рівнями вітаміну D. Окрім цього, саме серед учасників першої групи було найбільше пацієнтів з обструктивними захворюваннями легень і астмою.
Пізніше, у 2012 році, науковці провели метааналіз 5 рандомізованих досліджень, в яких брали участь як діти, так і дорослі. Виявилось, що люди, які вживали вітамін D у достатніх кількостях, хворіли на ГРВІ, грип та пневмонію на 42% рідше, ніж люди з контрольної групи.
Остаточні крапки над “і” розставив масштабний метааналіз 2017 року. Він охопив 25 рандомізованих досліджень із загальною кількістю учасників 10 933.
Висновки дослідження:
- У людей з нормальним рівнем вітаміну D на 12% нижчий ризик гострої респіраторної інфекції ніж у людей з дефіцитом вітаміну D.
- Усунення дефіциту вітаміну D позитивно впливає на імунний захист пацієнтів – у людей з дефіцитом, які відновили рівень вітаміну в крові, ризик респіраторних захворювань знижувався аж на 70%.
Як вітамін D співпрацює з імунною системою
Імунітет буває як вроджений, так і набутий. Вроджена імунна система є першою “барикадою”, яка сам на сам знайомиться з патогеном. Якщо ж вона не може впоратись з набутим гостем, то на допомогу приходить її молодша сестра – набута імунна система. Набута імунна система виробляє більш специфічні антитіла до чужорідних антитіл, що допомагає краще боротися з новими патогенами.
Вітамін D відіграє у цьому процесі роль підсилювача та провідника. Він коригує відповідь набутої імунної системи, що дозволяє уникнути її надмірної реакції (яке може закінчитись запаленням) і є сигнальною молекулою, яка допомагає краще співпрацювати клітинам імунної системи.
Що відбувається з імунітетом, коли рівень вітаміну D знижується:
- погіршується синтез бета-дефінзину і каталецидину – двох протимікробних та противірусних компонентів вродженої імунної системи,
- знижується кількість імунних клітин, які відповідають за знищення бактерій та вірусів,
- порушується робота імунних клітин, внаслідок чого виникають надмірні рівні протизапальних цитокінів.
Ці фактори порушують імунну відповідь організму, через що вона працює не так, як треба навіть при зустрічі з найпростішою інфекцією.
Чому українці отримують мало вітаміну D?
85 – 90% вітаміну D повинні надходити в організм людини під впливом сонячних променів, а саме коли ультрафіолету типу В потрапляє на шкіру. Експерти запевняють, що добову дозу вітаміну D нам мають забезпечити 15-20 хвилин на сонці у відкритому одязі й без сонцезахисного крему.
Але на цьому етапі виникає декілька проблем. По-перше, через особливості географічного розташування України інтенсивності ультрафіолету типу В для синтезу вітаміну D достатньо лише у період з кінця травня по серпень (в часових межах з 10 до 15 години).
По-друге, свої корективи внесла урбанізація: закритий діловий одяг, сонцезахисний крем та загазованість атмосфери слугують справжнім бар’єром між ультрафіолетом типу В та нашою шкірою, через що вітамін D майже не синтезується в організмі.
Для того, щоб мати міцний імунітет, самих вітамінів недостатньо – необхідно правильно та збалансовано харчуватися, добре висипатися, дотримуватися здорового способу життя та підтримувати фізичну активність.