Нутриціолог Анна Грін на своїй сторінці в Instagram зазначила, що це “неправильні жири”, які бувають двох видів:
— виробляються природним шляхом в шлунково-кишковому тракті травоїдних тварин (корів, овець, кіз). Тому їх м’ясо, молоко, масло, сир, сметана містять трансізомери жирних кислот (трансжири).
— штучні — утворюються з рослинних масел в результаті промислового процесу гідрогенізації. І також частково в процесі рафінації (дезодорації) рослинних масел.
За словами експерта, трансжири містяться в 40-50% всіх продуктів, які ми купуємо. Це:
— маргарин і спред: лідери за кількістю трансжирів — містять до 50%;
— вершкове масло жирністю менше 82%;
— весь фастфуд (тому що він готується з використанням трансжирів і смажиться на рослинній олії, яке також їх утворює);
— напівфабрикати: пельмені, заморожена піца, тісто, котлети, нагетси;
— випічка і кондитерка: пиріжки, пончики, печиво, слойки, торти, цукерки, шоколад, тістечка, пряники, круасани, морозиво;
— снеки: чіпси, крекери, попкорн;
— соуси, майонези;
— перероблене м’ясо: ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, копчене м’ясо, м’ясні консерви;