“Їжа в рідкому або твердому вигляді для здоров’я без різниці, – заспокоює Людмила Денисенко, відомий дієтолог, член Європейської асоціації з вивчення ожиріння. – Важливо інше – щоб щодня організм отримував термічно оброблену їжу. У теплому вигляді вона повноцінно засвоюється, і всі поживні речовини з неї швидко потрапляють в кров. Таким чином, починати обід супом або відразу приступати до другої гарячої страви – справа смаку і звички. В той же час варто сказати, що суп має ряд хоч і не виняткових, але дійсно корисних властивостей “.
Ми поговоримо про основні.
Попереджає дефіцит корисних речовин в організмі
М’ясні бульйони містять екстрактивні речовини, а вони стимулюють виділення шлункових соків. Таким чином обід, який не просто включає суп або борщ, а й починається з них (а не з салату або бутерброда), забезпечить повноцінне перетравлення і всіх інших страв.
Засіб проти набору зайвої ваги
За рахунок обсягу з’їденого насититися можна лише однією тарілкою першої страви. При цьому калорійність 300 мл супу в 2-2,5 рази менше аналогічної кількості гарніру і в 3-6 разів інших страв з м’яса. Тобто супи (щодня, будь-які) і розвантажувальні дні на них (тільки овочевих), попередять набір ваги за рахунок невисокої калорійності і, що важливо, без шкоди для здоров’я, так як містять всі необхідні організму речовини: тваринні білки, жири і вуглеводи.
Ідеально для дітей і літніх людей
За рахунок всього спектру необхідних організму продуктів (м’ясо або риба, овочі, крупи, спеції) в легкозасвоюваній формі перші страви незамінні для дітей (їх шлунково-кишковий тракт переварює не всі цілісні продукти), людям похилого віку (функції шлунково-кишкового тракту погіршуються в силу вікових змін) і хворим (переварювання їжі відбирає частину ресурсів на відновлення).
Корисний суп: нюанси його приготування
М’ясо – не в окріп
Якщо ви не впевнені, що тварина, птах або риба вирощені без застосування антибіотиків, гормонів та інших малокорисних добавок, кладіть їх для варіння бульйону в холодну воду: білок згорнеться не так швидко, а значить шкідливості встигнуть максимально перейти в воду. Її після закипання через 5-7 хвилин злийте, залийте новою порцією води, і вже цей бульйон використовуйте для супу.
Якщо в якості м’яса ви впевнені на 100%, кладіть його в киплячу воду – так воно буде смачнішим. Для прозорості бульйону після закипання зніміть піну і варіть на повільному вогні.
Прозорий курячий бульйон вариться так: закип’ятіть воду в каструлі (додавши солі) і чайнику. Курку рясно полийте окропом з чайника, щоб поверхня м’яса мала зварений вид. Опустіть її в вируючий окріп в каструлі і варіть далі. Додайте нечищену цибулину (лушпиння додасть бульйону насичений золотистий колір) і очищену морквину.
Не використовуйте кістки
Кістки і реберця містять багато жиру, а кістковий мозок накопичує радіоактивні сполуки. Їжте перші страви на них вкрай рідко.
Без засмажування
Пасерувати овочі – допустимо, а ось зажарювати – не варто: канцерогени організму ні до чого. Здоровіше і не менш смачно, ситно і жирно буде, якщо додати крапельку рослинного або вершкового масла в готову страву. Але не в каструлю, а кожному в тарілку, безпосередньо під час обіду.
Обережно з приправою
Натуральні приправи (трави, стебла, квіти, ягоди, насіння) мають лікувальні властивості. Тому до їх вибору і кількості варто підходити обдумано, інакше супом можна нашкодити здоров’ю.
Теплим і без хліба
При низькій температурі організм буде витрачати сили на нагрівання їжі, а надто гарячий суп обпече слизову язика стають менш чутливими, а то і зовсім втрачають чутливість.
Хліб на дріжджах і з білого борошна викликає бродіння в кишечнику і здуття живота, що веде до дискомфорту і знижує засвоєння корисних речовин з їжі, так як погіршує травлення.