Крем-суп з кабачків
500 г кабачків, 1 цибулина, 2 склянки води, 1 чайна ложка борошна, 25 г вершкового масла, 1 яйце, пів склянки кислого молока, багато зелені.
Кабачки поріжте кружечками, залийте водою й варіть на слабкому вогні до м’якості, перетріть через сито.
На вершковому маслі ледь підсмажте борошно. Додайте до кабачків. Розведіть суміш перевареною водою й поваріть 4-5 хвилин. Яйце збийте з кислим молоком, додайте в суп. Подавайте з дрібно нарізаною зеленню.
Салат із сирих кабачків «по-корейськи»
2 кабачки, 2 морквини, зелень кінзи, гострий перець, 3-5 зубків часнику, 2-3 ст. ложки яблучного оцту.
Порізати моркву тонкою соломкою (можна за допомогою спеціальної тертки для шаткування), посолити, додати гострого перцю до смаку, розчавлений часник, зелень кінзи, приправу для корейських салатів.
Кабачки теж порізати соломкою, але трохи товстіше, ніж моркву, якщо молоді, то прямо зі шкіркою, ледь присолити.
Перемішати кабачки, моркву, перець і зелень кінзи, додати приправу для корейських салатів, часник. Полити яблучним (виноградним чи винним) оцтом. Залити все киплячою олією (приблизно 5-6 ст. л.). Усе перемішати й дати постояти хвилин 10, а можна й не чекати, а їсти відразу.
Теплий салат з цукіні з бальзамічним оцтом
1 цукіні (молодий, середнього розміру), 3 помідори, 2 ст. ложки олії, морська сіль – до смаку. Для заправки: бальзамічний оцет – 3 ч. ложки, цукор на кінчику ножа, олія – 3 ст. ложки, часник – 2 зубки. Зелень для подавання.
Цукіні порізати невеликими скибочками, підсмажити до м’якості на пательні в олії, наприкінці посолити. Помідори порізати часточками. Часник пропустити через прес, влити олію, оцет, додати цукор, заправку збити. У великій мисці змішати із заправкою овочі, викласти в 2-3 тарілки й відразу подати до столу, посипавши свіжою зеленню.
Мариновані кабачки
Кабачки – 500 г, сіль – пів чайної ложки. Для маринаду: маслинова олія – 100 мл, оцет – 3 ст. л., мед – 2 чайні ложки, часник – 2-3 зубки, мелений чорний перець – до смаку, свіжа зелень – до смаку.
Кабачки помити й зрізати шкірку. Нашаткувати тонкими кружечками. Скласти в миску, посолити й залишити на 30 хвилин. Приготувати маринад. Часник пропустити через прес, змішати з маслиновою олією, медом, оцтом, перцем і дрібно порізаною зеленню. Чудово підійдуть кінза, базилік, острогін, кріп, петрушка. Маринад перемішати. Із кабачків злити рідину, що утворилася, відтиснути руками. Залити маринадом, перемішати. Поставити до холодильника до ранку. За цей час можна кілька разів перемішати.