• Алюмінієві каструлі заблищать як нові, коли їх прокип’ятити разом із шкірками з картоплі, яблук, ревеню або з розчином оцту.
• Якщо емальовані каструлі двічі на місяць кип’ятити з розчином оцту, вони не будуть темніти.
• Коли щось підгоріло у каструлі, налийте на дно холодної води і насипте солі. Через кілька годин можна легко видалити залишки їжі. Для емальованих каструль підійде такий спосіб: залити каструлю гарячою водою з додаванням ложки соди, залишити постояти, а потім прокип’ятити – залишки їжі відстануть від стінок.
• Сковороди можна почистити так: злегка підігріти їх і посипати сіллю, а потім потерти пергаментом або звичайним папером.
• Якщо молоко збігло на гарячу плиту, потрібно присипати брудне місце сіллю і накрити його мокрим папером, наприклад газетою, тоді запах не пошириться по всьому дому.
• Не поспішайте перекладати кашу, що підгоріла, в інший посуд. Поставте каструлю в холодну воду, і шар каші, який підгорів, прилипне до дна каструлі. Відтак перекладіть кашу в інший посуд.
• Жирні плями на плиті потрібно посипати сіллю, а потім відтирати.
• Іржаві залізні бляшки легко відчистити за допомогою сирої картоплини з дрібним піском.
• Коли в кухні неприємно пахне, налийте на сковороду трохи оцту і потримайте на вогні, поки він не випарується.
• Запах риби зі сковорідок та каструль зникає, якщо їх протерти підігрітою сіллю, а потім сполоснути.
• Запаху цибулі можна позбутися, якщо натерти кухонні дошки, ножі, виделки тощо сухою сіллю.
• Щоб руки не пахли цибулею, протріть їх подрібненою зеленню петрушки, а щоб не пахли часником – зеленню селери.
• Зняти наліт від чаю та кави можна, протерши чашку оцтом або міцним розчином перевареної солі.
• Відмити пляшку з-під олії допоможе кавова гуща.
• Щоб видалити з вази білі смуги, що залишилися на стінках, додайте у воду для миття трохи оцту.
• Аби кавник мав новий вигляд, у нього потрібно налити воду, вкинути шматочок лимона і прокип’ятити.
• Дерев’яний посуд легко вбирає неприємний запах. Аби його позбутися, посуд потрібно протерти теплою горілкою.
• Посуд з-під молочних продуктів, тіста і яєць потрібно мити тільки холодною водою, тому що від гарячої води білок згортається й дужче пристає до поверхні.
• Кухонні дошки, що ввібрали запах цибулі, м’яса, риби, завжди треба починати мити холодною водою (вона краще, ніж гаряча, видаляє запахи). Особливо стійких запахів допомагає позбутися гірчичний порошок або оцет.
• Досить натерти часником салатницю, щоб уся страва набула приємного часникового запаху.
• Після чищення овочів та фруктів опустіть руки на 5 хв у гарячу воду з додаванням оцту – шкіра стане м’якою і білою.