Підготовка до Великодня: як скласти святкове меню і заощадити на продуктах

Склавши пасхальне меню, ви зможете чітко спланувати роботу, аби перед святом не падати з ніг від утоми. А також грамотно зробити передсвяткові закупи, заощадивши час, нерви і гроші.

Пасха – одне з найбільших християнських свят, якого чекають з особливим трепетом та ретельно до нього готуються. Адже за традицією, на Великдень за святковим столом збирається родина. У ці дні рідних та гостей хочеться почастувати найсмачнішими стравами. Тому підготовку до Великодня починають завчасно, особливу увагу приділяючи святковому меню.

Ретельно обдумавши, які страви будуть на великодньому столі і склавши детальне меню, ви зможете чітко спланувати роботу, аби перед святом не падати з ніг від утоми. А також грамотно зробити передсвяткові закупи, аби всі продукти були якнайсвіжіші. Щоби їжі усім вистачило, але й багато не залишилося.

Що приготувати на Великдень

Основною великодньою стравою є паска, яка є символом воскресіння христового. Зазвичай випікають паску у середу, четвер або у суботу вранці. Для її приготування варто виділити окремий день, адже це забирає досить багато часу.

За традицією, печуть не одну, а кілька пасок. Іноді для кожного члена сім’ї роблять персональну паску та одну велику спільну. Тісто роблять здобне, додаючи багато яєць, сметану, масло. Подекуди паски роблять солодкими з родзинками та цукатами, а в деяких регіонах у тісто дають зовсім мало цукру, потім таку паску їдять замість хліба. Важливо, щоб усі продукти для випікання паски були свіжими, якісними і кімнатної температури. Щоб паска вийшла пишною, дуже важливо її ретельно вимісити. Кажуть, скільки разів господиня вимісить тісто – стільки разів її похвалять.

Годі уявити Великдень без крашанок та писанок. Вони символізують зародження життя. За церковною традицією, крашанки та писанки готують у Чистий четвер. Традиційно яйця фарбують у відварі цибулевого лушпиння. Також для фарбування можна використати харчові барвники або овочевий сік. Наприклад, сік буряку надасть яйцям рожевого кольору, сік чорниці – світло-синього, сік кропиви – зеленого.

У великодній кошик та на святковий стіл обов’язково кладуть м’ясні страви: печену або вуджену шинку, ковбасу, підчеревок, печінковий паштет, м’ясні хлібці та рулети. Це символ душевної радості та щасливого сімейного життя. Готувати домашні м’ясні страви можна і треба заздалегідь: печене м’ясо та ковбаси можуть запросто зберігатися у холодильнику кілька днів.

Як скласти оптимальне святкове меню

Якщо очікуєте гостей, обов’язково складіть меню. У ньому мають бути гарячі страви та гарнір, салати та закуски, напої та десерт.

  • Дедалі частіше на святковий стіл подають не кілька, а одну основну, але цікаву гарячу страву. Можна також приготувати дві страви: одну м’ясну, іншу – рибну.
  • Не робіть багато салатів, оскільки вони мають малий термін придатності:  заправлені майонезом зберігаються до 12 годин, а овочеві – ще менше, бо пускають багато соку. Для святкового столу достатньо 2-3 салати: один – м’ясний, інші – овочеві.
  • Жодне застілля не обходиться без м’ясного та овочевого асорті. Якщо бажаєте різноманіття, додайте рибну та сирну тарілку.
  • Оригінальним доповненням стануть мініатюрні закуски. Замість бутербродів можна зробити маленькі канапе. М’ясні салати мають гарний вигляд у тарталетках з пісочного тіста або лаваша, профітролях або сирних кошиках. Доповніть стіл закусками на шпажках, кольоровими сирними кульками у паніровці (їх можна обваляти у паприці, куркумі, макові, кунжуті, січеному кропі тощо).
  • Не забудьте про соуси. Це можуть бути як традиційний хрін та гірчиця до шинки та ковбаси, так і оригінальні соуси до м’ясних, рибних та овочевих страв.

Кількість закусок та салатів розраховуйте так, щоб вони були з’їдені за один раз. Зберігатися вони не можуть, і якщо залишаться після застілля, їх доведеться викинути. А це марно витрачені час і гроші!

Передсвяткові закупи продуктів: коли починати

Часто усі продукти до святкового столу купують заздалегідь. Адже чим ближче до свята, тим більше клопотів, менше часу на ходіння по магазинах і довші черги біля кас. Однак поспішати не варто: деякі продукти до свята можуть зіпсуватися або бути несвіжими.

Закупи краще розділити на два етапи: заздалегідь купити товари із тривалим терміном зберігання і безпосередньо перед святом придбати ті, які швидко псуються. Хочете по-максимуму заощадити – перед тим, як вирушати за покупками, перегляньте, які акційні продукти є в різних супермаркетах. Цю інформацію може підказати Сільпо каталог. Зауважте: завдяки знижкам можна зменшити витрати на святковий стіл до 30%.

Заздалегідь можна придбати консерви (горошок, кукурудзу, тунець тощо) та заморожені продукти (вони можуть зберігатися від 4 до 18 місяців). Також завчасно купують продукти, необхідні для приготування паски: борошно, цукор, яйця, масло.

Якщо плануєте купувати м’ясне (шинку, ковбаси, бочок), звертайте увагу на термін придатності. Найменше зберігається варена ковбаса (від 3 до 10 діб) і напівкопчена (до 15 діб). Найдовший термін придатності мають шинка та ковбаси у вакуумній упаковці, причому не порізані скибками, а великими шматками. Добре зберігається у вакуумі твердий сир – до 90 днів.

Охолоджене сире м’ясо можна зберігати у холодильнику максимально до п’яти діб (якщо температура вища 3 ОС – то менше!). Коли хочете купити м’ясо завчасно, також беріть у вакуумній упаковці. Таке може полежати від 8 до 14 днів. Свіжа риба у вакуумі починає псуватися через 9 днів, червона риба – 10-14.

Безпосередньо перед святом слід купати зелень, хліб, молочні продукти, копчену риби, морепродукти, готові десерти. Вони псуються найшвидше.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook